Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 14514 Vizualizări

Grimăncăuţi – forjeria campionilor la box

Grimăncăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Grimăncăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul  este situat în partea de nord-vest al Moldovei, la hotar cu Ucraina, la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4210 de oameni.

Prima atestare documentară a satului Hrimancăuţi din ţinutul Hotin datează din noiembrie 1632, cînd satul sa afla în proprietatea familiei Mălai. În acel an pe hotarul satului a avut loc o omucidere. La 1644 amenda pentru omucidere încă nu fusese plătită, motiv pentru care Vasile Lupu întărea lui Iordache Buhuş, marelui spătar Egor, fostului pîrcălab Constantin Stârcea Drăguşescu şi lui Darie Stârcea dreptul să moştenească satul Hrimancăuţi pentru că au plătit omuciderea de pe moşia acestui sat cu şaptesprezece boi.

Nu se ştie în ce condiţii satul Hrimancăuţi revine familiei Mălai, deoarece, începînd cu 1661 şi pînă la 1665, Prodan Drăguşescu cumpăra pe părţi această moşie de la Mălăeşti. Prodan Drăguşescu a reuşit să cumpere tot satul, fiindcă la 1692, Nastasia, fiica lui Drăguşescu, vindea lui Iordache Roset, mare vistiernic, tot satul Hrimancăuţi cu 300 de lei.

Satul Grimăncăuți este cunoscut grație școlii de box din localitate. Antrenorul emerit al Moldovei Petru Caduc a pregătit în satul Grimăncăuți doi campioni olimpici: Vitalie Grușac a obținut în anul 2000 medalia de bronz la Sidney, iar Veaceslav Gojan – în 2008 la Beijing.

Cuvinte cheie:

localitati , Moldova , turism

Localităţile Moldovei şi diasporei

Cogîlniceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
611 locuitori

Cogîlniceni este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 0.79 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.27 km. Cogîlniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Cogîlniceni este aşezat pe partea stîngă a rîuleţului Cogîlnic, de unde vine  şi numele localităţii. Cogîlniceni este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Rerzina şi la 73 km de Chișinău.

Citeşte mai departe