Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 4647 Vizualizări

Letonia susţine deschiderea unei fabrici de prelucrare a cartofului la Briceni


Ministerul Protecţiei Mediului şi Dezvoltării Regionale din Letonia s-a arătat dispus să susţină deschiderea unei fabrici de prelucrare a cartofului în satul Corjeuţi, raionul Briceni. Despre aceasta s-a discutat recent în cadrul unei vizite a delegaţiei letone în nordul ţării.

Experţii letoni s-au întîlnit la Corjeuţi cu un grup de antreprenori care se ocupă de cultivarea cartofilor, precum și cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai societăţii civile. Participanţii la şedinţă au convenit asupra unei analize financiare în domeniul producerii cartofului, precum şi au examinat posibilităţile de consolidare a relaţiilor de parteneriat cu mediul de afaceri din Letonia.

Părţile au decis să organizeze în februarie 2016 o întrunire cu participarea experţilor din R. Moldova, în cadrul căreia să fie examinată baza legislativă privind crearea unei asociaţii a producătorilor de cartof.

Ideea lansării unei fabrici de prelucrare a cartofului în raionul Briceni a constituit tema unei mese rotunde organizată în octombrie curent în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediţia a III-a. Iniţiativa a fost susţinută de agricultorii din Corjeuţi şi partenerii lor din districtul leton Aloja. Proiectul prevede fondarea unei asociaţii a producătorilor de cartof, înfiinţarea unor culturi cu soiuri experimentale pentru producerea amidonului, acestea constituind primele etape pentru construcţia şi funcţionarea fabricii.

Primăria Corjeuţi colaborează cu administraţia din Aloja în baza unui acord de cooperare încheiat în octombrie 2013.

Cuvinte cheie:

fabrică , cartof , Letonia

Localităţile Moldovei şi diasporei

Hitreşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
589 locuitori

Hitreşti este un sat din cadrul comunei Sărata Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 589 de oameni. Satul Hitreşti a fost menționat documentar în anul 1927.

Citeşte mai departe