Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 19397 Vizualizări

Micul Paris din Corjeuți


Sărăcia şi depopularea sunt o constantă a multor sate de peste Prut. Dar nu a tuturor. Un exemplu special este la Corjeuţi, raionul Briceni, undeva în nordul Republicii Moldova. Mii de localnici muncesc în Franţa, iar cu banii câştigaţi acolo au schimbat faţa satului natal. Așa începe un reportaj realizat de postul de televiziune Digi24 din România, transmite UNIMEDIA.

La 250 de kilometri distanţă de Chişinău, mergând spre nord, satul Corjeuţi răsare parcă dintr-o altă lume. În total sunt peste 10.000 de suflete şi din fiecare casă e cineva plecat la muncă peste hotare. Mai ales în Franţa. De aceea şi singura cursă din Moldova spre Paris pleacă de aici.

„Lumea are posibilitatea cu paşapoartele biometrice să meargă cine vrea, săptămânal, în toată miercurea de aici mergem la Paris. (Reporter: Şi aveţi mulţi pasageri?) Foarte mulţi şi sunt foarte mulţumiţi", spune Iova Chitic, șofer de microbuz.

Atât de mulţumiţi, că au vrut acasă ceva din Franţa.

Mai mult de 3.000 de localnici lucrează încă din anii 90 în Franţa, astfel încât şi-au construit şi acasă o replică a celui mai important simbol parizian.

Replica Turnului Eiffel este vecina unui restaurant cu specific franțuzesc, decorat cu vederi tematice.

„Ideea a pornit de la aceea ca să aducă Parisul mai aproape de cei dragi, deoarece la noi multă populaţie se află la Paris, în Franţa, şi de aceea au încercat să aducă şi valorile şi culturile franceze la noi în sat", explică Natalia Stâncan, administratorul restaurantului.

Cuvinte cheie:

Moldova , localitati , turism

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mocra

Statut:
Sat
Prima atestare:
1781
Populația:
1297 locuitori

Mocra este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Din componenţa comunei fac parte localităţile Şevcenco, Basarabca, Zaporojeţ și Mocra. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 100 km de Chișinău. Populaţia satului Mocra alcătuia 1297 de oameni în anul 2011. Satul Mocra a fost menționat documentar în anul 1781.

Citeşte mai departe