Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 septembrie 2017, 09:30 Simbolurile Moldovei istorice views 10681
În Moldova se creează o minune! (Foto)
02 septembrie 2017, 09:30 Simbolurile Moldovei istorice views 10681

În Moldova se creează o minune! (Foto)

În Moldova, în apropiere de satul Varnița, este implementat primul și, deocamdată, singurul proiect de restabilire a echilibrului natural în locul unei foste cariere de nisip și prundiș.

Se părea că pe acest teren recultivat de 40-50 de ani nu poate crește nimic, atît de sărac era. Dar s-a dovedit că minunea este posibilă. Pe un sol aproape infertil au înflorit plante, mușețel, levențică, s-au prins puieții. A apărut primul iaz, în care înoată pești, iar suprafața lui este înfrumusețată de nuferi. Pînă la finele anului 2017 va fi finalizată construcția altor trei lacuri. Și acesta e doar începutul. Ulterior, aici vor fi create cîteva moșii ecologice experimentale, unde ca fi creat un spațiu ecologic pur. Jurnaliștii de la NOI.md nu au putut să nu viziteze această oază.

Vechea carieră

Fosta carieră a fost umplută cu un sol sărac. Bonitatea solului aici este foarte mică, deoarece un strat de sol este de doar 20-30 cm, iar sub el se află lut și nisip. Adică, practic, nu există un strat fertil. Însă conducerea companiei DAAC Hermes a decis să încerce să restabilească solul și echilibrul ecologic al acestui teritoriu după metoda lui Sepp Holzer, care este autorul și consultatul internațional în domeniul agriculturii ecologice.

Sepp Holzer a vizitat Moldova și a fost în acest loc. După ce a văzut condițiile de aici, el a spus că terenul este destul de complicat, deoarece se află la înălțimea de 100 de metri deasupra Nistrului, care curge alături. Totuși, în opinia lui Holzer, acest teritoriu poate fi valorificat, deoarece el a creat lacuri chiar și în deșert.

Cînd am venit pe teritoriul viitorului VIO-parc, lucrările de construcție a cascadei de lacuri erau în toi. Nici nu ne venea să credem că, în 2014, aici era pur și simplu un cîmp sărac.

Au apărut și dealuri sub formă de terase din partea de nord și nord-est a lacurilor, create din pămîntul obținut la săparea acestora (construite de asemenea, după proiectul lui Sepp Holzer).

- Aici este imposibil să ai izvoare, iar precipitațiile în țară, din cauza schimbărilor climatice, sînt slabe. De aceea, a fost luată decizia de a avea o alternativă pentru apă, relatează managerul pepinierei, Andrei Cambur. Primul lac a fost construit în 2015. Deși diferiți specialiști locali ne speriau că noi nu vom reuși să reținem apa din lac, chiar și hidrologii cu experiență aveau dubii că acest lucru este posibil. Însă lacul există. Fundul lacului a fost construit fără utilizarea polietilenei și altor materiale artificiale, cu ajutorul unei tehnologii speciale, elaborate de către ecologistul entuziast din Austria Sepp Holzer. Noi am pompat apă din Nistru (printr-o conductă) o dată și timp de trei ani, am mai pompat apă de trei ori, deoarece vine suficientă apă și sub formă de precipitații. Ea nu pleacă. Totodată, această apă este utilizată pentru irigare. Pierderile sînt în limitele normei, deoarece la o temperatură înaltă are lor evaporarea și filtrarea. Dar totul e făcut după o tehnologie care s-a justificat pe deplin. În prezent are loc construcția altor trei lacuri. Lucrările vor fi finalizate la 31 decembrie.

Continuare citiți aici.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

ecologie , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
3926 locuitori

Cioc-Maidan este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Cioc-Maidan este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3926 de locuitori. Satul Cioc-Maidan a fost întemeiat în anul 1811.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.