Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 9307 Vizualizări

O nouă fabrică de lactate se deschide în regiunea transnistreană


În regiunea transnistreană va fi deschisă o nouă fabrică de lactate, inaugurarea fiind planificată pentru sfîrșitul lunii iunie.

Noua afacere vine din extinderea unei afaceri de familie de creștere a animalelor. Se estimează că va fi cel mai mare complex de profil din regiune, numărul de bovine cifrîndu-se la circa 1400 de capete, transmite IPN.

„Anul trecut am procurat din Germania 165 de capete de junci, iar în prezent ferma noastră produce mai bine de zece tone de lapte, care ajunge la combinatul de lapte din Tiraspol. Ideea de a procesa de sine stătător laptele ne-a venit în momentul în care volumul zilnic a ajuns la 4-5 tone. Capacitatea proiectată pentru noua fabrică este de 30 de tone în 24 de ore", a declarat directorul, Serghei Pisarenco, citat de presa din regiune.

Fermele antreprenorului sunt în Rîbnița, iar fabrica de lactate va fi deschisă la Parcani. În prezent are loc instalarea utilajelor. Pentru fiecare etapă a procesării sunt prevăzute secțiuni separate: recepție, răcire și pasteurizare, fermentare, producerea untului și a brînzei, ambalare, depozit pentru produsul finit cu frigidere.

Producătorul are și propriul laborator, iar recent a fost procurată o mașină pentru transportarea laptelui, cu o capacitate de 13 tone. Fabrica va produce chefir, lapte, smîntînă, brînză, unt, diverse iaurturi, iar mai tîrziu și cașcavaluri. În magazine, produsele vor apărea cu denumirea „Благода".

Localităţile Moldovei şi diasporei

Hlinaia Mică

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
51 locuitori

Hlinaia Mică este un sat din cadrul comunei Rotunda, raionul Edineţ. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 51 de oameni. Satul Hlinaia Mică a fost întemeiat la sfîrșitul secolului XIX. Relieful zonei este deluros, cu soluri de ciornoziom. Localnicii au folosit izvoarele pentru a amenaja cîteva lacuri artificiale, apa cărora este folosită pentru irigare.

Citeşte mai departe