Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 ianuarie 2019, 12:45 views 13748
În una din biserici au fost anulate tarifele pentru ritualurile bisericești
05 ianuarie 2019, 12:45 views 13748

În una din biserici au fost anulate tarifele pentru ritualurile bisericești

În una din bisericile din sudul Moldovei au fost anulate plăţile pentru ritualurile bisericești, totodată acolo nu vor mai fi percepuţi bani pentru lumînări şi bileţelele semnate de enoriaşi „de sănătate" şi „pentru cei morţi".

Noile reguli au fost introduse în Biserica Sfîntul Mihail din satul Avdarma, cu începere din 4 ianuarie, 2019.

După cum a declarat parohul Bisericii, protoiereul Constantin, într-un interviu pentru avdarma.md, tarifele pentru ritualurile bisericești au fost anulate. Nu se va mai percepe plată pentru lumînări și biletele de sănătate și pentru cei morţi. Locaşul sfînt va fi deschis zilnic pentru enoriași și vizitatori, fără pauze și zile de odihnă. În incinta bisericii nu vor mai fi vîndute nici un fel de obiecte. Literatură spirituală, icoane și obiecte bisericeşti vor putea fi procurate în noul magazin al bisericii.

Introducerea conceptului de "Biserică accesibilă tuturor" are ca scop înlocuirea sistemului tarifar pentru ritualurile bisericeşti prin donații voluntare pentru toate tipurile de servicii oferite de biserică. Realizarea acestui proiect de experiment va dura trei ani, după care se va decide privitor la oportunitatea prelungirii acestuia.

„Am vrut foarte mult ca în biserică nimic să nu distragă enoriașii de la rugăciune, iar vînzarea de lumînari și obiecte bisericești, precum și conversațiile deranjau tăcerea necesară în biserică și împiedicau concentrarea asupra rugăciunii. În magazinul bisericesc veţi putea cumpăra icoane, lumînări, literatură spirituală, iar în biserică să vă petreceţi timpul în rugăciune", a spus protoiereul Constantin.

Parohul Bisericii Sf. Mihail din Avdarma speră că acest proiect va crea noi oportunități pentru oameni și îi va ajuta pe clerici să promoveze valorile creștinismului ortodox printr-un acces mai mare la locaşul sfînt.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

biserica , ritual

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
3016 locuitori

Cotova este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotova și Măcăreuca. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Drochia și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3016 oameni. Satul Cotova a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.