Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 27599 Vizualizări

Satul Hristovaia – vestigii ale istoriei

Hristovaia este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău.

Populaţia satului Hristovaia alcătuia 2250 de oameni în anul 2011.

Satul Hristovaia a fost menționat documentar în anul 1630. Există două versiuni privind originea denumirii satului. Conform uneia, denumirea vine de la crest – cruce, sau vine de la hrust – vreascuri care din abundență se găsesc în zonă, care era una împădurită. Localnicii ridicau case din lemn, împleteau coșuri din lozie și se ocupau cu olăritul.

Pînă în 1789 satul se află în proprietatea magnaților polonezi Liubomirski. În 1811 satul este cumpărat de nobilul rus P.H. Iușnevski, tatăl decembristului A.P. Iușnevski. În 1835 în sat a fost ridicată biserica cu hramul Nașterii Domnului. În perioada sovietică biserica a fost închisă. În anii 90 ai secolului XX sfîntul locaș a fost renovat și redeschis.

În 1892 satul număra 2666 de locuitori, a fost deschisă școala pentru fete. În sat a fost deschisă o fabrică de zahăr, una de cherestea, mori.

În 1934 în sat au fost organizare cinci gospodării colective, care în 1952 au fost comasate într-o singură gospodărie „Puti Lenina". În sat a fost deschisă o școală medie, cluburi cu instalație cinematografică, 2 biblioteci, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădinițe, magazine, spital. Satul se întinde pe o lungime de 5 km de-a lungul rîului Camenca.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria , localitati

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ignăţei

Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populaţia:
2426 locuitori

Ignăţei este un sat şi comună din raionul Rezina. Ignăţei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 42 km de orașul Rezina şi la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2426 de oameni. Satul Ignăţei din ţinutul Orheiului este atestat documentar în anul 1623.

Citeşte mai departe