Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
Descoperire în premieră pentru arheologia eneoliticului european (Foto)

Descoperire în premieră pentru arheologia eneoliticului european (Foto)

La data de 20 august, viceministrul culturii Gheorghe Postică, președinte al Comisiei Naționale Arheologice, a efectuat o vizită de lucru pe șantierul de cercetare arheologică moldo-german din cadrul sitului Stolniceni, raionul Edineț, potrivit unui comunicat de presă.

Expediția de la Stolniceni cercetează o așezare preistorică de dimensiuni mari (aproape 40 ha) în cadrul unui proiect de amploare, axat pe studierea așa-numitelor mega-situri ale civilizației Cucuteni-Tripolie din prima jumătate a mileniului IV î.Hr.

Cercetările sînt realizate în cadrul unei cooperări internaționale, fiind coordonate de cercetătorul Stanislav Țerna (responsabil de șantier, Universitatea „Școala Antropologică Superioară" din Chișinău), Prof. Dr. Johannes Müller (Catedra de Pre- și Protoistorie a Universității „Cristian Albrecht" din Kiel, Germania) și Dr. Knut Rassmann (Comisiunea Romano-Germanică a Institutului German de Arheologie, Frankfurt pe Main, Germania). Din colectivul de cercetare fac parte specialiști din Republica Moldova, Germania, Ucraina, România, precum și studenți din Germania.

În urma scanărilor geofizice efectuate la suprafața sitului s-a stabilit ca așezarea de la Stolniceni are o planimetrie circulară, cu locuințe și străzi dispuse în șiruri concentrice și radiale, pe exterior fiind protejată de trei construcții fortificate (șanțuri și palisade). Cercetarea unor aglomerații de lut ars identificate prin metoda scanării a condus la descoperirea unui centru unic de olărie preistorică, compus din două cuptoare imense de ars ceramică, o groapă uzuală și o locuință, în cadrul cărora au fost identificate o mulțime de vase fragmentate cu suprafața pictată, care sun adevărate capodopere de artă preistorică. Este de menționat, că complexele de acest tip sînt investigate în premieră în arheologia eneoliticului european. Aceste cercetări sînt axate pe o abordare interdisciplinară modernă, cu utilizarea largă a metodelor științelor exacte: pedologice, arheobotanice, spectrale, arheozoologice, traseologice și geomorfologice. La finalizarea săpăturilor arheologice materialele descoperite vor completa colecțiile de patrimoniu ale Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Totodată, un cuptor de olărit cu o greutate de circa 6 tone va fi conservat in situ, ridicat din pămînt și transportat la Muzeul Național pentru a fi expus pentru vizitatori.

În cadrul vizitei la șantierul arheologic de la Stolniceni, Gheorghe Postică a purtat discuții cu conducerea și membrii expediției arheologice referitor la perspectiva cercetării geofizice și multidisciplinare a acestui sit, precum și a altor obiecte similare din Republica Moldova. A fost remarcată importanța metodelor non-invazive în cercetarea siturilor arheologice necesitatea conservării și punerii în valoare a vestigiilor descoperite. Părțile au discutat despre posibilitatea inițierii unui proiect multinațional (România, Republica Moldova și Ucraina) privind nominalizarea Peisajului Arheologic Cucuteni-Triplolie în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În final, a fost accentuată importanța popularizării și desemnării cunoștințelor arheologice în rîndul comunităților locale, antrenarea acestora în acțiuni de protejare și valorificare a patrimoniului, precum și de încadrare a patrimoniului cultural, în speță a celui arheologic, în proiecte de dezvoltare durabilă comunitară.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

arheologie , descoperire , Edineţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
31 locuitori

Sagaidacul de Sus este un sat din cadrul comunei Bălţata, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de 19 km de oraşul Criuleni şi la 29 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 31 de oameni. Satul Sagaidacul de Sus a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.