Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 mai 2014, 10:38 views 11195
Hram cu tradiţii la Cojuşna
Foto: jurnaltv.md
07 mai 2014, 10:38 views 11195

Hram cu tradiţii la Cojuşna

În timp ce unii enoriaşi au mers la biserică de "Sfîntul Gheorghe", alţii au început de dimineaţă să sărbătorească hramul satului. La Cojuşna, de exemplu, cei mai puternici bărbaţi din localitate s-au luat la trîntă pentru a cîştiga cocoşul, cîrlanul, şi marele premiu - berbecul. Apoi, toţi sătenii s-au adunat la casa de cultură unde au cîntat şi au dansat.

Respectînd tradiţia, de hramul localităţii Cojuşna, bărbaţii şi-au dat întîlnire la trîntă. Cei mai curajoşi au primit şi trofee. Cîrlanul a fost cîştigat de un băiat de 17 ani.

Marele trofeu, berbecul, a fost cîştigat, pentru al doilea an consecutiv, de Andrei Gheorghiţă.

Doar că animalul a fost cu greu convins să meargă la noul stăpîn. Socrul învingătorului însă, nu este de acord şi spune că nu vor sacrifica animalul. Totoadtă, locuitorii Cojuşnei au fost spectatorii unei senzaţionale demonstraţii de karate, realizată de cei mai buni sportivi ai satului.

Localitatea Cojuşna a găzduit astăzi şi oaspeţi de onoare şi a semnat acorduri de înfrăţire cu cîteva sate din România, dar şi din Slovacia.

Petrecerea a continuat la casa de cultură din sat. Satul Cojușna a fost menționat documentar în anul 1528. În prezent, are o populaţie de aproape 7000 de locuitori.

Sursa: jurnaltv.md

Cuvinte cheie:

localitati , sarbatoare , tradiții , sport

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
512 locuitori

Cealîc este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cealîc, Samurza și Cortenul Nou. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Taraclia și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 512 oameni. Satul Cealîc a fost întemeiat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.