Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 aprilie 2016, 15:15 views 7614
Două biblioteci în aer liber, deschise la Soroca
04 aprilie 2016, 15:15 views 7614

Două biblioteci în aer liber, deschise la Soroca

Două biblioteci în aer liber au fost inaugurate la Soroca. Iniţiativa aparţine unui grup de tineri care sunt de părere că atunci când cărţile devin accesibile direct din stradă, acestea sunt mai aproape de cititori.

Bibliotecile au fost instalate în parcurile din oraşul Soroca. Acestea vor fi deschise non-stop. Astfel, oricine poate lua de aici o carte. Deocamdată, sistemul se bazează doar pe încrederea în cititori.

Autorii proiectului speră că oamenii care vor lua acasă o carte, o vor aduce înapoi. Mai mult, ei vor lăsa acolo alta, din biblioteca proprie. „Cărţile pentru biblioteca stradală sunt selectate din tematici variate. Fiecare are posibilitatea să aducă o carte din orice temă pe care doreşte. O aduce aici şi o împarte cu colegi sau prietenii. Totodată, poate să ia şi el o carte ca să o lectureze", spune Alina Burghelie, studentă.

„Ideea bibliotecii stradale a apărut din partea consiliului local al tinerilor de la Centrul de Resurse pentru Tineret „Dacia". Sperăm foarte mult ca tinerii din Soroca să aprecieze acest gest", susține Stela Babici, director executiv la Centrul de Resurse pentru Tineret „Dacia".

Tinerii din localitate au fost nerăbdători să completeze biblioteca cu lucrări din propria colecţie și au venit cu mai multe donații.

Autorităţile locale dau asigurări că vor întreprinde toate măsurile ca aceste căsuţe să nu fie deteriorate de către răufăcători.

„Asigurarea ordinii publice să fie asigurată de către autorităţile locale, inclusiv şi amenajarea în preajma bibliotecilor. Sper că se vor aduce cât mai multe cărţi în lipsa celor care vor fi luate în locul la acestea", spune Victor Său, primarul de Soroca.

Locuitorii din Soroca speră că prin această acţiune, tinerii vor îndrăgi cartea și vor citi mai mult.

Costul proiectului este de 18 mii de lei. Bibliotecile în aer liber se bucură de popularitate în SUA şi în alte peste 20 de ţări europene.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

biblioteca , carte , Soroca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
221 locuitori

Floriceni este un sat din cadrul comunei Căinarii Vechi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 203 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 221 de oameni. Satul Floriceni a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.