Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 5296 Vizualizări

Sectorul agricol din Rezina a fost afectat


Agenții economici, care activează în sectorul agricol al raionului Rezina (indiferent de forma organizatorico-juridică) gestionează 28 de mii ha de terenuri arabile. Din acestea, pe 90-92 la sută de suprafețe anual sunt încorporate semințe în sol. În anul curent, terenurile nelucrate constituie 2,3 mii ha sau 9 la sută.

Tradiţional, sunt crescute culturi cerealiere şi leguminoase, culturi tehnice. Câţiva producători cultivă şi plante eterooleaginoase (levanţică etc).

Din totalul de 25,6 mii ha, lucrate în anul curent, grâul de toamnă şi primăvară ocupă 8,2 mii ha, orzul de toamnă şi primăvară – peste 1,0 mii ha, mazărea pentru boabe – 0,2 mii ha, porumbul pentru boabe şi floarea-soarelui – câte 7,2 mii ha, soia – 0,6 mii ha, plantele eterooleaginoase – 0,4 mii ha.

În anul curent, condiţiile climaterice, de care sectorul agricol este dependent în totalitate, nu sunt în favoarea agricultorilor. Zăpada, pe semănăturile de toamnă, a lipsit complet. Ploile de primăvară şi temperaturile scăzute, la fel, au influenţat negativ termenele de încorporare a seminței în sol şi dezvoltarea culturilor. Precipitaţii atmosferice n-am mai avut de vreo două luni. În plus, temperaturile sunt destul de înalte.

Vicepreşedintele raionului şi specialiştii Secţiei Agricultură a Consiliului raional, o parte din serviciile desconcentrate în teritoriu – Inspecţia Ecologică, Secţia Situaţii Excepţionale, Direcţia raională pentru Siguranţa Alimentelor şi Agenţia pentru Școlarizare şi Consultanţă în Agricultură "Nistru-Agriconsult", împreună cu agenţii economici din teritoriu şi reprezentanţii primăriilor, în perioada 23-26 iunie curent, în baza unei dispoziţii a preşedintelui raionului, au participat la controlul reciproc al stării semănăturilor şi culturii câmpurilor. Rezultatele vor fi publicate în unul din următoarele numere.

E de menţionat, că starea semănăturilor, ca rezultat al situaţiei descrise mai sus, lasă mult de dorit. Insuficienţa umidităţii s-a răsfrânt asupra dezvoltării atât a culturilor de câmp, cât și a plantaţiilor multianuale. Culturile cerealiere şi leguminoase de gr. I au atins faza de recoltare cu 10-14 zile mai devreme ca de obicei. La moment avem recoltate 420 ha de orz de toamnă din suprafaţa totală de 751 ha şi jumătate din suprafeţele cu mazăre din totalul de 159 ha semănate. Rodnicia medie la orz e de 1,6 tone/ha, iar a mazării – mai joasă cu 0,5 tone/ha. Comparativ cu rodnicia anului trecut, e la nivelul de 40-50 la sută.

Cuvinte cheie:

Moldova , Pamint , agricultura , clima , fermieri

Localităţile Moldovei şi diasporei

Logăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1655
Populația:
4119 locuitori

Logăneşti este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Logăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Hîncești și la 48 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4119 oameni. Satul Logănești a fost menționat documentar în anul 1655.

Citeşte mai departe