Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 iulie 2016, 10:00 views 6729
În orașul Leova va fi edificat bustul sculptorului Idel Ianchelevici
08 iulie 2016, 10:00 views 6729

În orașul Leova va fi edificat bustul sculptorului Idel Ianchelevici

Bustul sculptorului Idel Ianchelevici va fi edificat în orașul Leova. O decizie în acest sens a fost luată, astăzi, de către Cabinetul de miniștri.

Potrivit Hotărârii de Guvern, bustul va fi instalat în parcul orășenesc din strada Mitropolit Varlaam, orașul Leova. Cheltuielile pentru lucrările de proiectare și edificare a bustului și a lucrărilor de amenajare a terenului aferent vor fi asigurate din contul bugetului orașului Leova, precum și din surse financiare provenite din donații și sponsorizări.

Sculptorul și pictorul Idel Ianchelevici s-a născut la 5 mai 1909 în orașul Leova și a decedat la 26 iunie 1994 în Maisons-Laffite, Franța. Este unul dintre principalii reprezentanți ai sculpturii figurative clasice ai secolului XX. A lăsat o operă sensibilă și puternică, a cărei caracteristică definitorie este umanul. Omul interiorizat, frământat de întrebări. Sculptorul a creat o operă imensă: oraşul valon La Louviѐre şi suburbia Parisului Maisons-Laffitte găzduiesc muzee ce îi poartă numele, cu peste 300 de sculpturi ale artistului şi 4000 de desene. Muzeele de artă din Bucureşti şi Galaţi îi expun lucrările, iar creaţiile sale monumentale sunt răspîndite în toate colţurile lumii.

Sursa: gov.md

Cuvinte cheie:

sculptor , Leova , guvern

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1956
Populația:
1841 locuitori

Ghindeşti este un oraş în raionul Floreşti, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a țării, oraşul Ghindeşti este situat la o distanţă de 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia orașului constituie 1841 locuitori. Orașul Ghindești a fost înființat în anul 1956 pe lîngă fabrica de zahăr din localitate.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.