Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 iunie 2016, 10:15 views 9402
Festivalul–concurs
14 iunie 2016, 10:15 views 9402

Festivalul–concurs "Cireșar", restartat după 20 de ani

Cu 20 de ani în urmă, la Bolohani, au iniţiat un festival al tradiţiilor de vară, dar ideea nu a luat foc. A doua lui ediţie a avut loc abia în anul curent.

Începutul verii culturale în raionul Orhei a fost marcat prin desfăşurarea la Bolohani a festivalului-concurs raional "Cireșar", organizat de artiştii amatori din localitate şi Secția raională Cultură. Colective artistice din opt sate ale raionului, inclusiv Susleni, Bulăiești, Cucuruzeni, Zahoreni au prezentat melodii care reprezintă folclorul, dar și obiceiurile zonei în perioada începutului de vară. Gazdele fiind reprezentate de către ansamblul folcloric "Codrencele", conducătoare artistică Lucia Bargan și fanfara de elevi de la gimnaziul din localitate, s-au prezentat cel mai bine, aducînd în scenă melodii inedite, pentru care au fost menționați cu Premiul I al festivalului.

Dl Lilian Cotruță, primarul de Bolohani a ţinut să sublinieze, că ideea restartării festivalului-concurs "Cireșar" aparține artiștilor amatori din localitate.

"Pentru prima dată festivalul-concurs "Cireșar" a avut loc acum 20 ani la noi în sat, însă așa s-a întîmplat, că ideea nu a prins rădăcini. De dată ce organizăm festivaluri ale obiceiurilor de iarnă, apoi nici cele de vară nu ar trebui trecute cu vederea, ne-am zis. De comun acord cu Secția Cultură și mai mulți colegi-primari, am decis să organizăm ediția anului curent a festivalului, în speranța că acesta va deveni tradiție. Ideea le-a plăcut colegilor, unii din ei au fost prezenți la manifestare. Cît mă priveşte, am apreciat în deosebi evoluarea de excepţie a celor două formații de artiști amatori de la căminul de cultură din Cucuruzeni, dar și a grupului vocal de la Zahoreni", a menționat primarul.

Sursa: cuvintul.md

Cuvinte cheie:

Festival , concurs , sat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1420
Populația:
1313 locuitori

Orașul Bucovăţ este o localitate din raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 35 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia orașului constituia 1313 locuitori. A fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.