Arată noutățile începînd cu...

eye 9709 Vizualizări

Paşaportul în Principatul Moldovei (Foto)


Temeiul juridic conform căruia au fost emise pașapoartele se regăsește la articolul 434 din Regulamentul organic al Moldovei, care prevedea ca "tot boeriul sau orășanul moldovean este slobod a calatori în țări streine, pretutindeni oriunde interesurile sale cere, fără a-l putea opri ceva, afară de întîmplările hotărîte de legi". Acestea fiind introduse în vigoare la 1 ianuarie 1832 în Moldova.

Prevederile legislative prin care s-au statuat normele în conformitate cu care erau emise pașapoartele moldovenești au format conținutul art. 80, punctul VIII din Regulament: „Veniturile pașaporturilor slobozite de către Domnul pămîntenilor ce or voi să meargă piste hotar, plătind tacsie zece lei de pașaport. Aceste passporturi pecetluite cu pecetea domneasca se vor protocoli de postelnicul însuși. Supușii străini nu vor putea eși din hotarele Moldovei fără a li se revedui passporturile de către politie. ... streini vor urma a trece piste margine ca și mai înainte. Suma adunată din această tacsie la sfirsitul fieștecaruia an va trece în visteria pămîntească".

Cuvinte cheie:

pasaport , istoria

Localităţile Moldovei şi diasporei

Salcia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1031 locuitori

Salcia este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. În componența comunei Salcia intră localitățile Lelina și Salcia. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul Salcia este situat la o distanță de 22 km de orașul Şoldăneşti și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1031 oameni. Satul a fost menționat documentar în 1770.

Citeşte mai departe