Arată noutățile începînd cu...

eye 8720 Vizualizări

Paşaportul în Principatul Moldovei (Foto)


Temeiul juridic conform căruia au fost emise pașapoartele se regăsește la articolul 434 din Regulamentul organic al Moldovei, care prevedea ca "tot boeriul sau orășanul moldovean este slobod a calatori în țări streine, pretutindeni oriunde interesurile sale cere, fără a-l putea opri ceva, afară de întîmplările hotărîte de legi". Acestea fiind introduse în vigoare la 1 ianuarie 1832 în Moldova.

Prevederile legislative prin care s-au statuat normele în conformitate cu care erau emise pașapoartele moldovenești au format conținutul art. 80, punctul VIII din Regulament: „Veniturile pașaporturilor slobozite de către Domnul pămîntenilor ce or voi să meargă piste hotar, plătind tacsie zece lei de pașaport. Aceste passporturi pecetluite cu pecetea domneasca se vor protocoli de postelnicul însuși. Supușii străini nu vor putea eși din hotarele Moldovei fără a li se revedui passporturile de către politie. ... streini vor urma a trece piste margine ca și mai înainte. Suma adunată din această tacsie la sfirsitul fieștecaruia an va trece în visteria pămîntească".

Cuvinte cheie:

pasaport , istoria

Localităţile Moldovei şi diasporei

Prajila

Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
2907 locuitori

Prajila este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Antonovca, Frunzești, Prajila și Mihailovca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2907 oameni. Satul Prajila a fost menționat documentar în anul 1588.

Citeşte mai departe