Arată noutățile începînd cu...

eye 18507 Vizualizări

Regiunile istorice ale Moldovei Mari (Foto)


Pe hartă este reprezentat Principatul Moldovei (Moldova istorică unită sau Moldova Mare).

În Moldova (controlată / vasală a Imperiului Otoman), în conformitate cu perioada datării hărții, în componența ei se afla: Moldova de est (în prezent: Republica Moldova independentă, parte a Principatului Moldovei) și Moldova de vest (acum regiune a României). În sud, în zona de coastă a Mării Negre este teritoriul istoric al Moldovei, numit Bugeac sau Basarabia (mulți oameni confundă lucrurile și consideră că Basarabia e Moldova de est = Republica Moldova), care la momentul respectiv, se afla sub ocupația Imperiului Otoman.

Unui neprofesionist îi este destul de greu cîteodată să determine granițele istorice ale Moldovei și să le compare cu actualele hotare ale statului nostru, din cauza inexactităților metodelor de cartografiere ale acelei perioade. Pe lîngă aceasta, din cauza aplicării scării hărții au fost deformate nu numai frontierele, ci și localizarea teritoriului în sine, uneori pare că Moldova e situată pe orizontală.

Pentru o mai bună înțelegere a hărții, cel mai bine ar fi să ne conducem de hotarele naturale precum: rîuri, mări, munți, aflate în Moldova istorică.

Partea de sud a regiunii istorice a Moldovei Bugeacul sau Basarabia este scăldată de Marea Neagră. Granița de vest a Moldovei istorice o constituie sistemul montan al Carpaților.

Dar cel mai bine este să distingem pe hartă trei rîuri principale, care curg prin Moldova istorică. Astfel, în partea de vest a Moldovei Dunărea, care formează frontiera naturală la sud de Bugeac, de regulă, acest rîu e foarte reprezentativ pe hărți, ceea ce face posibilă identificarea clară a teritoriului principatului.

În est, rîul Nistru formează granița Moldovei, practic, de prin secolul XIV-XX (14-20) este granița istorică estică a Moldovei, numai după alipirea malului stîng al Nistrului (Transnistria) în secolul al XX-lea granița s-a schimbat.

Pentru acei, care delirează susținînd că Moldova de Est (Republica Moldova) nu este succesoare a Principatului Moldovei, trebuie doar să privească hărțile din secolul al XIV-lea, unde este indicată în mod clar granița, ce trece pe rîul Nistru.

Deși în trecut rîul Prut nu a fost, de fapt, graniță de stat a Principatului Moldovei, în prezent acest rîu împarte cele două teritorii istorice ale Principatului Moldovei (Moldova de Est independentă și Moldova de Vest). De asemenea, putem recunoaște cu ușurință acest rîu pe toate hărțile istorice, ceea ce ne permite să înțelegem locația frontierelor anterioare.

Pentru a ne putea orienta în spațiul geografic mai ușor, putem lua drept repere pentru înțelegerea hărții, marele orașe precum: Orhei, Iași, Soroca, Suceava, Chișinău...

De asemenea, trebuie să menționăm neapărat confuzia, care apare uneori la desemnarea unei astfel de regiuni ca Basarabia. La momentul de față, mai ales, în rîndurile pro-românilor, există obiceiul de a denumi Republica Moldova (Moldova de est) Basarabia, deși acest lucru nu este deloc corect. Basarabia istorică, mai exact spus Bessarabia sau Bugeacul ocupă partea sudică dintre rîurile Dunăre și Nistru, la est de Marea Neagră, la granița de nord a Basarabiei istorice sau Bugeacul traversa Valul lui Traian, pe partea superioară.

Din cele mai vechi timpuri pînă în 1812, Basarabia era numită numai partea de coastă a Moldovei istorice (care s-a aflat sub ocupația Imperiului Otoman).

Dar în 1812, cînd Principatul Moldovei a fost împărțit în două, cea de vest și cea de est, aceasta din urmă fiind anexată în 1812 la Imperiul Rus. În ciuda faptului că numai partea de sud a Moldovei a fost numită Basarabia, în Imperiul Rus deja întreaga regiune de est a Moldovei era numită Regiunea Basarabia și apoi Gubernia Basarabia, denumire care nu este în deplină concordanță cu denumirea istorică a regiunii. La momentul de față, aproape întreg teritoriul Basarabiei sau Bugeacul face parte din regiunea Odesa, și doar o mică bucată din partea de nord se află în componența Republicii Moldova. În acest mod sloganurile de tipul „Basarabia, pămînt românesc!", sună prostește. În cazul în care naționaliștii pro-români au nevoie de Basarabia, să ceară pentru început de la Ucraina teritoriul, căci Bugeacul nu este un teritoriu istoric ucrainean.

Autor: Sergiu Pavlocev

Cuvinte cheie:

harta , istoria , Moldova

Comentarii

 (2)
  • #2 naveenyadavalli
    Acest mesaj a fost şters de către moderator!
  • #1 emef
    <De asemenea, putem observa că nu există nici o țară numită "Țara Românească"> Amice, incearca sa-ti lamuresti ce e un exonim! In cazul Țarii Românesti "Valahia" e un exonim asa cum Germania e un exonim pentru tara pe care localnicii o numesc Deutschland. Ca sa vezi cum isi numeau muntenii tara, poate are fi cazul sa parcurgi cel mai vechi document cunoscut in limba româna -- scrisoarea lui Neacșu, 1521 -- unde judelui Brasovului i se aduce de stire despre lucrul turcului "pren Țeara Rumânească". Site-ul "moldovenii.com" este un vehicol de propaganda moldovenista de o stupizenie cel mult egalata de prostia celor care ar putea sa-l ia in serios...

Localităţile Moldovei şi diasporei

Nisporeni

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1618
Populația:
12105 locuitori

Nisporeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Nisporeni. Amplasat în partea de vest a republicii, în Codrii Moldovei, de-a lungul rîului Nîrnova, oraşul Nisporeni este situat la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12105 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii Nisporeni se regăseşte în documentul de hotărnicire a moşiilor dat de domnitorul Moldovei, Gaspar Vodă, în anul 1618. 

Citeşte mai departe