29 noiembrie 2017, 15:45 Rubrica vizitatorilor-autori views 13843
Simbolurile istorice moldovenești (proiect). Autor - A. Nesteriuk (Foto)
29 noiembrie 2017, 15:45 Rubrica vizitatorilor-autori views 13843

Simbolurile istorice moldovenești (proiect). Autor - A. Nesteriuk (Foto)

Într-o serie de publicații din presa moldovenească, Andrei Nesteriuc propune renașterea simbolurilor medievale moldovenești din vremea lui Ștefan al III-lea cel Mare în calitate de simbolică a Moldovei.

Stema de stat a Republicii Moldova (proiect)

Pe scutul purpuriu (roșu) - capul de bour cu o stea cu cinci colțuri între coarne, la dreapta capului – o roză, la stînga - semiluna. Toate simbolurile de pe scut sînt de culoare aurie (galbenă).

Steagul național al Republicii Moldova (proiect)

Pînza dreptunghiulară de culoare roșie cu un raport al părților de 2:3; pe mijloc - capul bourului cu o stea cu cinci colțuri între coarne, la dreapta capului - o roză, la stînga - semiluna. Simbolurile reprezentate sînt de culoare galbenă.

Roșul este culoarea istorică, care simbolizează lupta poporului moldovenesc pentru independență și măreția statului moldovenesc. Capul auriu de bour cu steaua între coarne, cu roza și semiluna, fiind simbolul statalității moldovenești.

Pînza purpurie, pe care cu auriu este reprezentată stema Țării Moldovei, a fost steagul lui Ștefan al III-lea cel Mare (1457-1504). Epoca acestui suveran personifică lupta poporului moldovean pentru independența Principatului Moldovei. Ștefan al III-lea este cel mai important reprezentant al Mușatinilor, nepotul lui Alexandru cel Bun, fiul lui Bogdan, care a fost apreciat încă de contemporanii săi ca un războinic iscusit și priceput. El a apărat Moldova în mai mult de 46 de bătălii, lăsîndu-le descendenților o țară suverană. Chiar dacă a purtat numeroase războaie, desfășurate, în general, pe teritoriul Moldovei, datorită domniei iscusite a lui Ștefan cel Mare, țara a cunoscut o perioadă de prosperitate economică. În afară de faptul că Ștefan poseda calități deosebite de comandant, diplomat, conducător, el a rămas în memoria poporului drept ctitor al bisericii și culturii, fiind cel mai prolific dintre toți domnitorii, întemeietor al celui mai mare număr de biserici și mănăstiri.

Sursa: puls.md

Cuvinte cheie:

proiect , Stema , drapel , simbol

Comentarii

 (2)
  • #2 Oleg Răspunde Citează selecţia
    Mai sus secera si ciocanu si si deviza "Путин мой рулевой"
  • #1 Aurelius Răspunde Citează selecţia
    Mai dodon - bidon ai sa te scremi cu stele sovitice si capuri de bou?. Tu naparca ce esti pe toti ii socoti boi, puslama ce esti.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
1512 locuitori

Merenii Noi este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Merenii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Anenii Noi și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1512 oameni. Satul Merenii Noi a fost menționat documentar în anul 1885.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.