14 octombrie 2020, 12:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 63358
Chișinău. 4 anotimpuri. Toamna (Foto)
14 octombrie 2020, 12:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 63358

Chișinău. 4 anotimpuri. Toamna (Foto)

Cînd vara pleacă, cînd devine evidentă delimitarea perioadei calde a anului de cea rece, noi cu toate fibrele sufletului nostru romantic, pe care-l au, probabil, cei mai mulți locuitori ai Chișinăului, simțim sosirea următorului anotimp: toamna. Ea sosește în oraș liniștit, fără să ne sperie cu paloarea febrilă a cerului, insuflîndu-ne tristețile legate de efemeritatea vieții, deși pentru unii chișinăuieni această perioadă nu trece fără o depresie ușoară.


Toamna chișinăuiană ... Ea vine, pentru a ne permite să scăpăm de rutina cotidiană, rutină, care ne cufundă pe toți într-o oboseală fără de sfîrșit. Toamna ne oferă posibilitatea să privim orașul natal cu ochi noi, surprinzîndu-ne prin frumusețea sa fără de margini. Culorile de galben și roșu, care au atins copacii, ne amintesc de departe flăcările focului - flăcările toamnei, care pregătesc orașul nostru drag, de iarna care va urma după ea ...

Toamna, se spune, e timpul poeților! Nu există nici o îndoială - spiritul acestui anotimp al anului ne obligă ireconciliabil să se ne acordăm inimile la starea de spirit romantică și să creăm, să creăm ... Cineva se înarmează cu pixul, scriind poezii despre dragoste, singurătate și speranță. Altcineva atingînd strunele contribuie la nașterea unei melodii frumoase, care pe viitor va încălzi nu doar o singură inimă rebelă sau, dimpotrivă, o inimă timidă. Careva stînd pur și simplu la fereastră, savurează dansul frunzelor căzînde de pe copaci, care se aștern pe asfaltul rece sau acoperă băltoacele.

Desigur, toamna în orașul nostru nu trece fără ploi, de cele mai adevărate: cu averse, reci și... triste. În asemenea zile ploioase, o jumătate bună a intelectualilor Chișinăului își doresc să scuipe, pur și simplu, pe problemele sale, să-și deconecteze telefoanele mobile, să se învelească cu o pătură caldă și să deschidă o carte bună, cufundîndu-se totalmente în lumea magică a literaturii artistice, în timp ce afara după fereastră, plouă ciobănește și picăturile grele, reci se sparg de pervazul ferestrei...

Dar nu întotdeauna vrei să fugi de realitățile toamnei, uneori apare dorința să-ți deschizi umbrela și să faci o plimbare pe vreme rea. Este al naibii de frumos să te plimbi pe prospectul nocturn, plescăind prin bălți, reflectînd asupra vieții și sensului ei, inspirînd profund aerul umed de toamnă și admirînd lumina caldă din ferestrele caselor multietajate. Dar cît de frumos e să te gîndești în astfel de momente că tot ceea ce e mai bine urmează să ți se întîmple, că viața continuă și că în această toamnă poți rămîne așa cum ești. Iar martor al tuturor acestor lucruri este orașul tău preferat, pavăza ta – Chișinăul!

*** 

В осеннем желтом карнавале –
В том самом грустном танце дня
Тихонько листья танцевали,
Ложась в ладони сентября.

И старый двор, скамья, качели,
Песочница и черный кот
Ветрам осенним песнь запели,
И холоду, что уже у ворот.

И солнце в небе стало тускло
Дарить остатки теплых дней,
На улицах вдруг стало пусто,
И даже в парках нет людей.

Все замерло, как будто время
Решило здесь передохнуть,
Набраться силы, сбросив бремя,
И вновь отправиться в свой путь.

Пока здесь время отдыхает,
Мы будем наслаждаться тем,
Что осень щедро посылает
Для разговоров много тем.

И мы, под шепот листопада,
Не будем прятаться от глаз –
Пусть нам осенняя прохлада
Стать лучше вновь подарит шанс.

Nicolai Mișcoi

Cuvinte cheie:

toamna , anotimp , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
364 locuitori

Petrovca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 364 de oameni. Satul Petrovca a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.