Arată noutățile începînd cu...

eye 820 Vizualizări

Cum ar putea arăta rezultatele exit-poll-ului în Moldova la telefon


Șeful delegației TASS în Moldova, Valerii Demidețki, în mod ironic a comentat știrile despre intenția unor ONG-uri de a realiza un sondaj telefonic în rîndul alegătorilor în ziua alegerilor președintelui, dar și despre decizia Comisiei Electorale Centrale de a interzice desfășurarea unui astfel de sondaj și difuzarea de informații cu privire la rezultatele acestui studiu.

"Astăzi am organizat un exit-poll al alegerilor prezidențiale din Moldova la telefon. Am sunat prietenii, rudele, vecinii. S-a primit căîn turul doi au ieșit Ghimpu și Tihanovskaia....lui Trump nu i-a ajuns un procent și jumătate. A vrut să declare greva generală și, în același timp, război Angliei și vecinei - agitatoarei și bîrfitoarei, mătușa Sara... Dar aici a apărut decizia CEC. Au reușit totuși...", a scris Valeriu Demidețchi pe pagina sa de pe rețeaua socială. "Băieții s-au amuzat: exit-poll la telefon! Am crezut că am văzut totul în viața mea....", a spus el.

De menționat că Comisia Electorală Centrală (CEC) din Moldova nu a permis desfășurarea la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie a unui sondaj la telefon.

"CEC nu a sancționat desfășurarea unui astfel de sondaj, despre care anunță mass-media care intenționează să difuzeze informația conform rezultatelor acestui studiu", se arată în comunicatul Comisiei Electorale Centrale. În cadrul acestuia se menționează că CEC își rezervă dreptul de a se adresa organelor de drept.

Despre intenția de a efectua sondajul au anunțat organizațiile neguvernamentale WatchDog.MD, SBS-AXA și Institutul de politici publice, studiul este finanțat de Fondul European pentru Democrație (EED). Operatorii intenționează să sune circa 4 mii de alegători pe teritoriul Moldovei. Ei intenționează să-și publice rezultatele la sfîrșitul zilei de vot.

Potrivit CEC, o astfel de metodă de cercetare încalcă secretul votării și nu poate fi considerată exit-poll, deoarece operatorii de telefonie nu pot fi siguri că alegătorul a participat la alegeri.

Cuvinte cheie:

alegeri , telefon , umor

Localităţile Moldovei şi diasporei

Corpaci

Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
1267 locuitori

Corpaci este un sat şi comună din raionul Edineţ. Corpaci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Corpaci este situat într-o regiune de şes şi mici coline, la confluenţa rîului Racovăţ cu Prutul, la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ, la 38 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 222 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1267 de oameni.  Satul Corpaci a fost atestat documentar în anul 1573.

Citeşte mai departe