Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
27 februarie 2024, 16:30 Meşteşuguri populare views 16949

27 februarie 2024, 16:30 Meşteşuguri populare views 16949

"Albumul ornamentelor covoarelor moldovenești" 1912 (Doc)

"Albumul ornamentelor covoarelor moldovenești" a fost publicat la Leipzig, în anul 1912. În acest album au fost plasate 25 de desene în culori, care reprezintă imagini ale covoarelor păstrate la Muzeul Zemstvei Guberniei Moldova. Este indicat și faptul că în muzeu se aflau și modele foarte vechi ale acestei arte moldovenești.

În introducerea la acest album P. Gore scrie următoarele cuvinte, relevante și în ziua de azi:

Departamentul Zemstvei Guberniei Moldova, dorind să îmbunătățească producerea de covoare și să se reîntoarcă la vechile modele uitate, a decis să publice albumul în cauză. Poate că frumoasele ornamente din el, vor trezi din nou interesul față de această artă rară și vor servi drept imbold pentru creșterea, dezvoltarea și perfecționarea acestui meșteșug.

Reamintim că informații exhaustive despre Alesul covoarelorŢesutul popular decorativBroderiiCroşetareÎmpletitul din salcieÎmpletitul din paieÎmpletitul din pănuşi de porumbÎmpletitul din papurăPrelucrarea artistică a lemnuluiPrelucrarea artistică a pietreiCeramica popularăPrelucrarea artistică a pielii şi a blănurilorPrelucrarea artistică a metalelor pot fi vizualizate la compartimentul «CULTURA» - Мeşteşuguri populare al proiectului moldovenii.md.

Sursa: locals.md

Cuvinte cheie:

arta , album , ornament , covoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1109 locuitori

Răculeşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălăşeşti și Răculeşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Criuleni și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1109 oameni. Satul Răculeşti a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.