Mergi spre compartimentul: Arhitectura
19 februarie 2019, 12:25 Arhitectura views 13235
Prima lecție de arhitectură în Moldova (Video)
19 februarie 2019, 12:25 Arhitectura views 13235

Prima lecție de arhitectură în Moldova (Video)

În Moldova s-a desfășurat cu succes prima lecție deschisă de arhitectură pe tema "Coexistența rîului și a orașului după exemplul Nistrului și Tiraspolului".

Pe viitor, astfel de întîlniri vor avea loc regulat, iar la acestea vor participa și specialiști de peste hotare.

Despre aceasta a anunțat pentru Noi.md unul dintre organizatorii acestui eveniment, binecunoscutul jurnalist și activist civic, Elena Levițkaia-Pahomova.

Prima lecție deschisă privind arhitectura pe tema "Coexistența rîului și a orașului după exemplul Nistrului și a Tiraspolului" a fost ținută de Serghei Tronciu, profesor la Universitatea Tehnică de Stat, care pregătește viitori arhitecți și este unul dintre puținii cercetători ai arhitecturii din Tiraspol. El a vorbit despre istorie, stiluri, direcții în arhitectură și protecția monumentelor.

"Așa s-a întîmplat că avem un număr mare de arhitecți cu experiență bogată, cu cunoștințe și mulți studenți, tineri și, în principiu, oameni care nu sînt indiferenți față de soarta nu numai a Chișinăului, ci și a oricărei așezări din Moldova. Și am vrut, într-adevăr, să creez o pl

tformă în care ei să poată schimba opinii, unde unii pot auzi, iar alții pot spune. Deoarece este foarte dezamăgitor faptul că toate cunoștințele sînt cumva depuse în "pușculițe personale" și nu merg mai departe. Or, trebuie să facem schimb de cunoștințe, pentru că cel mai mare merit al oricărei persoane cunoscătoare este atunci cînd ea se împarte cu ceea ce are", a spus Elena Levițkaia-Pahomova.

Ea a subliniat că Serghei Tronciu a fost "pionier" și a început primul aceste prelegeri, care vor avea loc în mod regulat.

"Avem deja pentru fiecare lună o listă cu cei care vor lua cuvîntul. Nu vor fi doar arhitecți. Vor fi și istorici locali. Eu sper că vor participa și jurnaliști, și designeri de exterior. Și nu numai din Moldova. Există deja acorduri preliminare că vor participa și persoane din străinătate, deoarece ne interesează orice experiență", a spus jurnalistul.

"Sîntem o țară care se află la intersecția diferitor culturi și ne interesează ceea ce se întîmplă în Occident și ceea ce se face în Orient. Iar noi putem alege din toate aceste lucruri și crea propriul stil și propria imagine. Și nu am vrea să pierdem ceea ce avem. Dar nu este nevoie doar să păstrăm ceea ce e vechi, dar vreau ca aici, în această țară, să apară noi Sciusevi, să avem în Moldova noi arhitecți, care să contribuie nu mai puțin la dezvoltarea arhitecturii", a subliniat Elena Levițskaia-Pahomova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

lecție , Arhitectura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
199 locuitori

Сărpineanca este un sat din cadrul comunei Sărata-Galbenă, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 199 de oameni. Satul Cărpineanca a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.