Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Arhitectura

eye 11885 Vizualizări

La Chişinău continuă să fie demolate clădiri de semnificaţie istorică (Foto)


La Chişinău continuă să fie demolate clădiri de semnificaţie istorică .

Această realitate tristă a fost constatată de arhitectul Mihail Orlov, potrivit căruia a fost parţial distrusă una dintre cele mai cunoscute case din Chişinău, casă în care, pe vremuri, au fost A.S. Puşkin. V.F. Raevski. M.F. Orlov, relatează Noi.md.

Este vorba despre renumitul conac al lui Mihalache Caţica – monument de istorie şi arhitectură de importanţă naţională, care este înregistrat cu numărul 31 în Registrul Monumentelor Republicii Moldova, ocrotite de stat.

După cum a specificat arhitectul, monumente de acest gen creează Aura unui oraş istoric, atrag turişti şi alcătuiesc sentimentul de adevărată mîndrie pentru orăşeni.

Despre distrugerea acestei clădiri a anunţat încă la 7 iulie, 2017, doctorul în ştiinţe istorice, Mark Tkaciuk.

„S-a schimbat cumva situaţia timp de un an? Da, s-a schimbat. De acest lucru te poţi lesne convinge făcînd o comparaţie a imaginilor din anul 2017 cu cele actuale. Clădirea continuă să fie distrusă", a menţionat Mihail Orlov.

Potrivit lui, această distrugere îşi are şi autorii.

„Nu sînt doar beneficiarii clădirii construite alături, de dragul căreia, probabil, are loc distrugerea istoriei noastre comune, dar şi funcţionarii care au semnat documentele permisive şi autorităţile lipsite de orice reacţie la o încălcare evidentă a legii. Mai sînt şi arhitecţii, constructorii, specialiştii pentru încălzire şi ventilare, geodeziştii, zidarii. Colegi, mai pe scurt. Oare chiar vouă, Creatorilor, nu vă este ruşine? Or, vedeţi şi înţelegeţi la ce fapte vă sînt folosite mîinile. Cu ce veţi rămînea, ce veţi povesti copiilor?", scris arhitectul pe pagina sa din internet.

Cuvinte cheie:

clădire , Arhitectura , Chisinau

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sadaclia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
4389 locuitori

Sadaclia este un sat şi comună din raionul Basarabeasca. Sadaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 17 km de orașul Basarabeasca și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4389 de oameni. Satul Sadaclia a fost menționat documentar în anul 1793.

Citeşte mai departe