Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Arhitectura

eye 10953 Vizualizări

La Chişinău continuă să fie demolate clădiri de semnificaţie istorică (Foto)


La Chişinău continuă să fie demolate clădiri de semnificaţie istorică .

Această realitate tristă a fost constatată de arhitectul Mihail Orlov, potrivit căruia a fost parţial distrusă una dintre cele mai cunoscute case din Chişinău, casă în care, pe vremuri, au fost A.S. Puşkin. V.F. Raevski. M.F. Orlov, relatează Noi.md.

Este vorba despre renumitul conac al lui Mihalache Caţica – monument de istorie şi arhitectură de importanţă naţională, care este înregistrat cu numărul 31 în Registrul Monumentelor Republicii Moldova, ocrotite de stat.

După cum a specificat arhitectul, monumente de acest gen creează Aura unui oraş istoric, atrag turişti şi alcătuiesc sentimentul de adevărată mîndrie pentru orăşeni.

Despre distrugerea acestei clădiri a anunţat încă la 7 iulie, 2017, doctorul în ştiinţe istorice, Mark Tkaciuk.

„S-a schimbat cumva situaţia timp de un an? Da, s-a schimbat. De acest lucru te poţi lesne convinge făcînd o comparaţie a imaginilor din anul 2017 cu cele actuale. Clădirea continuă să fie distrusă", a menţionat Mihail Orlov.

Potrivit lui, această distrugere îşi are şi autorii.

„Nu sînt doar beneficiarii clădirii construite alături, de dragul căreia, probabil, are loc distrugerea istoriei noastre comune, dar şi funcţionarii care au semnat documentele permisive şi autorităţile lipsite de orice reacţie la o încălcare evidentă a legii. Mai sînt şi arhitecţii, constructorii, specialiştii pentru încălzire şi ventilare, geodeziştii, zidarii. Colegi, mai pe scurt. Oare chiar vouă, Creatorilor, nu vă este ruşine? Or, vedeţi şi înţelegeţi la ce fapte vă sînt folosite mîinile. Cu ce veţi rămînea, ce veţi povesti copiilor?", scris arhitectul pe pagina sa din internet.

Cuvinte cheie:

clădire , Arhitectura , Chisinau

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pohrebea Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
230 locuitori

Pohrebea Nouă este un sat din cadrul comunei Comisarovca Nouă din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Dubăsari și la 65 km de Chișinău. Populaţia satului Pohrebea Nouă alcătuia 230 de oameni în anul 2011. Satul Pohrebea Nouă a fost întemeiat în anul 1923.

Citeşte mai departe