Mergi spre compartimentul: Arhitectura
07 noiembrie 2018, 16:00 Arhitectura views 12664
Pictura distrusă de la UTM are o valoare istorică (Foto)
07 noiembrie 2018, 16:00 Arhitectura views 12664

Pictura distrusă de la UTM are o valoare istorică (Foto)

Artistul Vasile Dohotaru, membru aiap UNESCO, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și România, Maestru al Artelor, spune că pictura de la UTM, sectorul Rîșcani, care de curînd a fost acoperită cu polistiren în scopul încălzirii blocului de studii, are o valoare importantă pentru istoria noastră.

Potrivit artistului, pictura care a fost făcută în anii '70 - '80, trebuia să fie păstrată, mai ales că astfel de lucrări inspiră tinerii pictori.

„Desenul și compoziția reflectă școala mexicană, iar coloritul - expresionismul german al anilor '30 - '40. În timpul regimului URSS, viața culturală era exprimată prin panouri monumentale, care inspirau...", spune Vasile Dohotaru.

Artistul a mai spus că astfel de lucrări inspirau artiștii în devenire, căci în ele putem recunoaște tipaje tradiționale, hotărîte, revoluționare, pline de putere.

"Pictura murală poartă motive inspirate din Kandinski, Petrov-Vodkin și Deyneka. Astfel, grafica prezintă o valoare semnificativă pentru istoria noastră. Chiar nu a fost cazul să fie acoperite cu polistiren", a concluzionat Dohotaru.

Foto: Andrei Vatamaniuc

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Arhitectura , universitatea , pictura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1754
Populația:
2936 locuitori

Molovata este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Molovata este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Dubăsari și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2936 de oameni. Satul Molovata a fost menționat documentar în anul 1754.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.