Mergi spre compartimentul: Arhitectura
03 februarie 2016, 15:17 Arhitectura views 8757
Cea mai veche clădire din Chișinău are aproape trei secole (Foto)
03 februarie 2016, 15:17 Arhitectura views 8757

Cea mai veche clădire din Chișinău are aproape trei secole (Foto)

Cea mai veche clădire din Chișinău, cu o vârstă de aproape trei secole, este biserica „Acoperemântul Maicii Domnului", numită pe scurt Măzărachi.

Biserica este un monument de arhitectură de însemnătate națională, fiind inclusă în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. Deși se vehiculează mai multe date când a fost construită biserica, cea mai răspândită fiind anul 1752, se pare că, cel mai probabil, biserica a fost construită cu zece ani mai înainte, în 1742, potrviti orasulmeu.md.

Tradiția populară menționează ca și ctitor al bisericii pe Vasile Măzărachi, pârcălab al Chișinăului în anii 30 ai sec. XVII. Biserica Măzărachi se află pe teritoriul orașului vechi al Chișinăului, pe un deal de pe malul râului Bâc, pe strada Măzărachi nr. 3.

În apropierea lăcașului se află și monumentul „Locul de temelie al Chișinăului", care arată locul de unde a pornit să se dezvolte Chișinăul.

Sursa: zugo.md

Cuvinte cheie:

biserica , Chisinau , Arhitectura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1675
Populația:
979 locuitori

Rădeni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rădeni, Drăguşeni și Zamcioji. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 979 de oameni. Satul Rădeni a fost menționat documentar în anul 1675.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.