Mergi spre compartimentul: Arhitectura
31 ianuarie 2016, 14:28 Arhitectura views 9528
Cum arată reparată biserica Sfântul Dumitru din Chişinău
31 ianuarie 2016, 14:28 Arhitectura views 9528

Cum arată reparată biserica Sfântul Dumitru din Chişinău

Biserica Sfântul Dumitru din Capitală, care a ars parţial anul trecut, este gata din nou să-şi primească enoriaşii. Renovarea lăcaşului sfânt a costat trei milioane de lei, bani donați de oameni de bună credinţă şi de autorităţile municipale.

În Noaptea Învierii, biserica a fost mistuită de flăcări. Clopotniţa şi cupola au fost grav avariate. Flăcările şi fumul s-au extins pe toată suprafaţa lăcașului sfânt, fiind nevoie de o renovare totală a clădirii.

Biserica începe să capete aspectul de altădată, datorită fraţilor Ezan, care au pictat pereţii lăcaşului şi acum 20 de ani. Pictorii nu pot uita momentul în care au văzut că focul le-a distrus munca de şase ani.

"Era dezastru, dezastru, eram în aşa o stare că nici nu ştiam de ce să mă apuc", spune Iurie Ezan.

Pe lângă restaurarea picturilor vechi, pe pereţii bisericii au apărut şi chipuri noi de sfinți.

"Iată am mai adăugat învierea lui Lazăr, acolo unde cântă corul şi în partea aceasta este învierea fiicei lui Iair", povesteşte parohul Pavel Borşevschi.

Preotul spune că oamenii au început să facă donaţii chiar a doua zi după incendiu. Din banii adunaţi au fost cumpărate şi policandre noi, iar pe jos au fost așternute alte covoare, care au costat peste 60.000 de lei. În lăcaș a fost instalat și un sistem antiincendiu.

"Ne place când vin bunicile noastre, pensionarele şi spun: părinte, dar aici este cald şi picioarele nu ne dor", a spus preotul.

Enoriaşii sunt mulţumiţi de noua înfăţişare a bisericii:

"Biserica s-a schimbat total. Eu aici m-am cununat, aici am botezat, aici i-am cununat pe finii mei aşa că suntem copiii acestei biserici."

"Este mai frumoasă, mai vie, culorile sunt altfel s-au schimbat parcă e mai mult verde."

Focul a izbucnit în data de 12 aprilie, în jurul orei 4:00. Nimeni nu a avut de suferit în urma incendiului.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

biserica , reparatie , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
187 locuitori

Ciuluc este un sat din cadrul comunei Egorovca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Fălești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 187 de oameni. Satul Ciuluc a fost menționat documentar în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.