Mergi spre compartimentul: Arhitectura
13 octombrie 2014, 11:19 Arhitectura views 13300
O biserica din raionul Floreşti este zidită timp de 90 de ani
Foto: publika.md
13 octombrie 2014, 11:19 Arhitectura views 13300

O biserica din raionul Floreşti este zidită timp de 90 de ani

Construcţia Bisericii „Acoperămîntul Maicii Domnului" din satul Cuhureştii de Jos, raionul Floreşti, începută în anul 1924, nu fost încă finalizată. Din lipsă de bani, se pare că lucrările nu vor fi încheiate prea curînd. Astfel, nici în următorii ani aici nu vor fi oficiate slujbe religioase.

După mai bine de 20 de ani, timp în care s-a lucrat la ridicarea pereţilor, lucrările au fost suspendate din lipsă de bani. Locaşul a fost construit în proporţie de 40 la sută, lipsesc uşile, ferestrele şi acoperişul.

''La edificarea acestei construcţii au fost folosite materiale unice. Mortarul era completat cu pene de pasăre şi gălbenuş de ou. E aşa de bine făcută că ea are peste 70 de ani şi a rămas aşa cum a fost atunci'', a spus istoricul Andrei Bejenaru.

Oamenii din sat spun că, în pofida tentativelor de demolare, construcţia a rezistat peste ani.

''În 1960 în cadrul sovietului sătesc s-a luat decizia să fie demolată. Cred că unul Dumnezeu a vrut să nu fie aşa'', susţine o femeie.

''Aici e un dar dumnezeesc. Dacă nu-i putere, nu avem cu ce o face. Nu sunt bani''.

După mai bine de jumătate de secol de aşteptare, creştinii din sat au adunat bani şi au ridicat o biserică mică, în preajmă.

''De sărbătorile mari, bisericuţa noastră devine neîncăpătoare. Cînd este soare, e bine mai facem cîte o rînduială, cult divin şi afară'', spune preotul din satul Cuhureştii de Jos, Vitalie Silitra.

Autorităţile locale spun că pentru a încheia construcţia bisericii au nevoie de cel puţin 10 milioane de lei.

''Nu avem şanse de a acumula bani pentru continuarea construcţiei acesteia. Cu forţele proprii am decoperit-o din pîmînt. Se adunase în jurul ei un metru de pămînt. Am făcut gardul în jurul bisericii'', a precizat primarul satului Cuhureştii de Jos, Victor Creţu.

Soarta bisericii din Cuhureştii de Jos este asemănătoare cu cea a Catedralei "Sagrada de Familia" din Barcelona, Spania, a cărei construcţie a început în anul 1882 şi nu a mai fost finalizată.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

biserica , Arhitectura , Moldova , construcție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
2003 locuitori

Caşunca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Caşunca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Florești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2003 oameni. Satul Caşunca a fost înființat în anul 1840.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.