Mergi spre compartimentul: Teatrul
29 septembrie 2016, 14:35 Teatrul views 17328
29 septembrie 2016, 14:35 Teatrul views 17328

Intelectualii preferă drama, iar muncitorii - comedia

O echipă internațională de cercetători a analizat preferințele teatrale, în funcție de statutul socio-economic al spectatorilor. Rezultatele cercetării au fost pubicate în revista Journal of Cultural Economics.

Rezultatele au arătat că acest tip de artă este solicitat nu numai în rîndul intelectualilor. Clasa muncitoare nu se dă în lături de la o comedie.

Teatrul este astăzi o afacere păguboasă, deaceea are nevoie de subvenții. Din această cauza el este criticat, invocîndu-se faptul că este frecventat  doar de elită, dar îl întreține întreaga societate. Un nou studiu spune că lucrurile nu stau așa: doar că "intelectualii" preferă dramă, iar oamenii muncii aleg comedia. Mai mult decît atît, cei bogați sînt influențați de recenziile criticilor, pentru că trebuie să plătească pentru bilete!

În atenția experților a ajuns orașul Newcastle,  unde există teatre pentru diferite gusturi, de la cele mai moderne la cele tradiționale. La sondaj au participat 300 de persoane, fiecare avînd să facă o alegere în zece situații ipotetice cu cinci opțiuni. De exemplu, prețurile biletelor au variat (de la £ 7 la £ 35), tipul de teatru, genul (comedie, dramă și teatru experimental), repertoriul (clasic, contemporan, modern), autorul (cunoscut sau necunoscut), tipul de comentarii (un comentariu scris de un critic sau zvon popular) ...

S-a dovedit faptul că fiecare clasă are un gust distinct.

43,1% din audiență - oamenii înstăriți. Ei preferă clasica, se delectează cu toate tipurile de teatru și sunt dispuși să cumpere un bilet scump atunci cînd critica este pozitivă.

25,4% - "clasa muncitoare", în cea mai mare parte tineret. Acest segment de public este interesat în primul rînd de comedie, preferă comentariile  neprofesioniste și numără fiecare bănuț.

31,5% - așa-numiții intelectuali sau clasa cultă, sînt gata să plătească  cît de mult ca este necesar. Ei apreciază drama și formează propriile opinii, independent de recenzii.

Aceste trei căi fac conexiunea dintre teatru și societate.

Cuvinte cheie:

studii , teatru , comedie , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2039 locuitori

Rădenii Vechi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Rădenii Vechi este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2039 de oameni. Satul Rădenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.