Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Teatrul

eye 9256 Vizualizări

Valeriu Țurcanu – o viață consacrată teatrului


Astăzi actorul de teatru și cinema Valeriu Țurcanu aniversează 68 de ani.

S-a născut la 17 mai 1950 la Camenca. A absolvit Institutul de Arte „Gavriil Musicescu" din Chișinău. În anul 1971, după absolvirea Institutului de Arte, a fost angajat în trupa Teatrului Naţional „V. Alecsandri" din Bălţi - la invitaţia lui Anatol Pînzaru, pe atunci prim-regizor al teatrului.

Timp de şapte ani, pînă în 1977, a trecut prin principiala „forjerie de actori" bălţeană. „Ajuns pe o scenă profesionistă, credeam că gata, sînt actor. Însă după vreo doi-trei ani de „chin şi osîndă artistică", înţelegînd mai multe despre teatru şi despre scenă, am văzut că mai este mult pînă voi fi actor în deplinul sens al cuvîntului. Pentru asta e nevoie să cunoşti multe subtilităţi ale meseriei, să le înveţi - de la maeştri cum sînt Mihai Volontir, Călin Măneaţă, Mihai Ciobanu, regretatul. Şi aşa am ros scîndura scenei încă vreo patru ani...", îşi aminteşte actorul.

După şapte ani petrecuţi pe scena Teatrului Naţional „V. Alecsandri", Valeriu Țurcanu a fost angajat la Teatrul „Luceafărul". „Mai fericit ca în acea zi, cînd consiliul artistic al teatrului m-a acceptat în trupa luceferistă, n-am fost, probabil, niciodată. Cînd mă gîndeam că în curînd voi juca alături de maeştrii Dumitru Caraciobanu, Ecaterina Malcoci, Eugenia Todoraşcu, Vladimir Zaiciuc, Ilie Todorov, Sandri Ion Şcurea... mi se tăia răsuflarea", rememorează maestrul Valeriu Ţurcanu.

A lucrat la „Luceafărul" din 1977 pînă în 1998, adică mai bine de 20 de ani. Pe scena „Luceafărului" a avut şi roluri mari, şi roluri episodice. Pentru actor, însă, toate sunt scumpe. Apoi s-a creat o situaţie cînd a trebuit să plece.

„După vreo trei ani de rătăcire, am avut şansa să fiu angajat în trupa Teatrului „Satiricus I. L. Caragiale". Mărturisesc sincer, mă gîndeam să nu mă mai întorc în teatru... Însă şmecherul de Grecu, citindu-mi în privire ceea ce vroiam să-l rog, mi-a făcut din ochi, zicîndu-mi: „Vino pe data de întîi, să vorbim...." - şi a schiţat un gest sugestiv cu mîinile, din care am înţeles lucrul cel mai principal: mă ia în teatru", povesteşte Valeriu Ţurcanu.

La începutul anului 2005 Valeriu Ţurcanu trece în trupa teatrului „Satiricus", interpretînd roluri în spectacolele „Maestrul şi Margareta", „SRL Moldovanul". „Caligula", „Maimuţa în baie". „Cerere în căsătorie".

Cuvinte cheie:

moldovenii , cultura , teatru , actori

Localităţile Moldovei şi diasporei

Grinăuţi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1872
Populația:
177 locuitori

Grinăuţi este un sat din cadrul comunei Mihălăşeni, raionul Ocniţa. Satul Grinăuți este situat la o distanță de 12 km de orașul Ocnița și la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 177 de oameni. Prima atestare documentară a satului Grinăuți datează din anul 1872.

Citeşte mai departe