Mergi spre compartimentul: Literatura
06 septembrie 2013, 12:15 Literatura views 14044
06 septembrie 2013, 12:15 Literatura views 14044

Cafeneaua literar-artistică „Adrian Păunescu”, inaugurată la Chişinău


Foto: agerpres.ro

O cafenea literar-artistică care poartă numele poetului Adrian Păunescu a fost inaugurată la Chişinău, cu prilejul Congresului mondial al eminescologilor organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, transmite Moldpres.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, iniţiativa îi aparţine şi a fost susţinută de preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca. „Cafeneaua va activa în cadrul Academiei de Ştiinţe. Şedinţele Cenaclului vor avea loc la parterul Hotelului Bella Dona, unde marele poet a fost cazat în ultima sa vizită la Chişinău, în august 2010, atunci cînd i s-a conferit titlul de membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei”, a declarat Mihai Cimpoi.

Cafeneaua „Galbenă gutuie - Adrian Păunescu” va găzdui manifestări literare legate de numele poetului, aniversări ale prietenilor săi, lansări de carte, recitaluri literar-muzicale. „Şedinţele vor avea loc o dată - de două ori pe lună, în funcţie de evenimente”, a mai spus fondatorul cafenelei literar-artistice.

Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943 în comuna Copăceni, fostul judeţ Bălţi. A semnat zeci de cărţi de poezie, fiind şi autor a numeroase articole de publicistică. Adrian Păunescu a devenit extrem de popular în anii 70 ai secolului trecut prin înfiinţarea Cenaclului Flacăra, care a fost interzis de autorităţile comuniste la 16 iunie 1985. Prin intermediul Cenaclului Flacara s-au lansat o serie de artişti, deveniţi peste ani nume sonore ale vieţii culturale şi artistice. Poetul s-a stins din viaţă pe 5 noiembrie 2010, notează Moldpres.

Cuvinte cheie:

literatura , Chisinau , cafea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2066 locuitori

Codreanca este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Codreanca și Lupa-Recea. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Strășeni și la 43 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2066 de oameni. Satul Codreanca a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.