Mergi spre compartimentul: Literatura
24 aprilie 2014, 15:40 Literatura views 10675
La Chişinău a fost inaugurată o troiţă în memoria scriitorilor deportaţi
Foto: moldpres.md
24 aprilie 2014, 15:40 Literatura views 10675

La Chişinău a fost inaugurată o troiţă în memoria scriitorilor deportaţi

În faţa Casei Scriitorilor din Moldova a fost inaugurată şi sfinţită astăzi o troiţă în memoria scriitorilor exterminaţi şi deportaţi de către regimul comunist totalitar, relatează MOLDPRES.

La eveniment au participat consilierul Prim-ministrului Republicii Moldova, Leonid Bujor, viceministrul Culturii Igor Şarov, Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, scriitori, oameni de cultură şi ştiinţă, alte personalităţi.

Solicitat de agenţie, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a declarat că, în 2010, în faţa clădirii organizaţiei scriitoriceşti a fost înălţată o troiţă în memoria oamenilor de litere deportaţi şi exterminaţi. În urma unor vînturi puternice, crucea a fost ruptă în trei bucăţi.

„Acum, graţie unor oameni de bună-credinţă - omul de afaceri Nicolae Gălăşanu, stareţul mănăstirii din Horăşti, părintele Nectarie - am reuşit să înălţăm o altă troiţă, mai trainică şi mai lărgită, pentru că pe faţada ei am completat lista tuturor oamenilor de creaţie care au avut de suferit în urma regimului comunist totalitar", a constatat preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

În alocuţiunea sa consilierul guvernamental Leonid Bujor a subliniat că trebuie întotdeauna să ne amintim de scriitorii care au avut de suferit în urma regimului comunist, iar viceministrul Culturii Igor Şarov a opinat că iniţiativa de a inaugura această troiţă este foarte importantă pentru a nu uita ceea ce au făcut înaintaşii noştri pentru a păstra istoria, limba şi identitatea naţională.

În faţa celor prezenţi au mai luat cuvîntul scriitorii Vladimir Beşleagă, Boris Marian, Ana Bantoş, Efim Tarlapan ş.a.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

deportare , Chisinau , monument , scriitor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1902
Populația:
5108 locuitori

Iargara este un oraş în raionul Leova, Republica Moldova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul râului Tigheci, oraşul Iargara este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 5108 locuitori. Localitatea Iargara a fost întemeiată în anul 1902, odată cu înfiinţarea staţiei de cale ferată pe traseul Basarabeasca-Prut.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.