Arată noutățile începînd cu...

eye 35921 Vizualizări

Depresia ne îmbătrîneşte devreme


Foto: clicksanatate.ro

Oamenii de ştiinţă au descoperit în cel mai nou studiu în domeniu un efect advers neaşteptat legat de modul cum acţionează depresia asupra celulelor din corpul uman.

Depresia poate fura ani din viaţă, pentru că se comportă ca un accelerator de îmbătrînire a celulelor organismului.

Rezultatele publicate în jurnalul „Psihiatrie Moleculară", la 12 noiembrie anul curent, arată că persoanele care suferă sau au suferit din cauza depresiei prezintă telomeri mai scurţi.

Aceştia sînt markeri celulari folosiţi pentru măsurarea vîrstei celulelor. Telomerii sau capetele cromozomilor sînt un fel de scuturi provenite din structura de ADN şi din proteine, care protejează cromozomii şi îi menţine în stare bună.

În mod normal, telomerii se scurtează şi îşi pierd din rezistenţă odată cu trecerea anilor, acest proces iminent ducînd la îmbătrînirea şi degradarea totală a celulelor.

Cercetătorii olandezi au făcut un studiu la care au participat 1.100 de persoane, diagnosticate cu depresie în diferite forme. Tuturor voluntarilor li s-au luat probe de sînge pentru a fi analizate structurile telomerilor.

Din cercetări, experţii au tras concluzia că persoanele care suferă sau au suferit de depresie pierd între patru şi şase ani din viaţă.
În continuare, se mai arată în cercetarea oamenilor de ştiinţă de la Free University din Amsterdam, Olanda, că 1 din 10 oameni este afectat sau va fi victima depresiei, la un moment dat în viaţă.

„Concluziile trase din acest studiu ne-ar putea ajuta să explicăm varietatea plîngerilor legate de starea de sănătate, în special la persoanele care suferă de depresie", spune autorul studiului Josine Verhoeven.

Cuvinte cheie:

om , depresie , sanatate

Comentarii

 (1)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Işnovăţ

Statut:
Sat
Prima atestare:
1594
Populația:
1580 locuitori

Işnovăţ este un sat şi comună din raionul Criuleni. Işnovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Criuleni și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1580 de oameni. Satul Işnovăţ a fost menționat documentar în anul 1594.

Citeşte mai departe