Arată noutățile începînd cu...

eye 14171 Vizualizări

5 paşi pentru întărirea sistemului imunitar

Foto: gandul.info

Fluctuaţiile de temperatură, alimentaţia dezechilibrată, stresul şi lipsa somnului sînt cîţiva dintre factorii care ne pun în pericol sistemul imunitar, susţin medicii.

Specialiştii spun că pentru a ne întări sistemul imunitar trebuie să respectăm cîteva reguli esenţiale.

Dormi minimum 6 ore pe noapte. Pentru a ne putea îndeplini activităţile zilnice, trebuie să dormim între 6 şi 8 ore pe noapte. Aceasta este recomandarea oamenilor de ştiinţă care au corelat somnul cu echilibrul hormonal, menţinerea unei greutăţi optime, gîndirea lucidă, îmbunătăţirea stării de spirit şi sănătatea pielii.

Inviorează-te cu o cafea. Această băutură prezintă unele beneficii pentru sănătate. Asta pentru că, potrivit studiilor de profil, citate de Nescafe, cafeina stimulează activitatea fizică şi mentală, făcînd parte dintr-un stil de viaţă echilibrat. Bineînţeles, recomandările de consum depind de la o persoană la alta, luînd în considerare şi sensibilitatea la cafeină, precum şi stilul de viaţă.

Recomandări de consum şi preparare: 2-3 căni de cafea pe zi, dozînd de fiecare dată corect cafeaua: 1-2 linguriţe de cafea solubilă la 150 mililitri de apă.

Profită de super-alimentele de sezon. În această perioadă ne putem bucura de o varietate mare de fructe şi legume. De aceea e recomandat să le mănînci în stare naturală, pentru că acestea conţin mulţi nutrienţi care ajută organismul să lupte împotriva schimbărilor climatice din acest sezon.

Perele sînt desertul perfect al toamnei, acestea avînd un conţinut ridicat de vitamina C şi cupru. Dovleacul este o altă delicatesă, care, copt la cuptor cu puţină scorţişoară, poate reprezenta o delicioasă cină, fiind şi o sursă bună de potasiu, beta-caroten şi vitamina B. Aceleaşi beneficii nutritive le obţinem şi alegînd cartofii dulci – garnitura perfectă în acest sezon. În zilele în care vrei să renunţi la produsele de origine animală, o sursă bună de proteine sînt ciupercile.

Nu uita de proteine. Acestea au în principal un rol structural, adică sînt un fel de căramizi folosite la construcţia celulei, a ţesuturilor şi a organelor. Proteinele sînt folosite şi în sinteza anticorpilor şi a enzimelor, intră în alcătuirea hormonilor au rol în transportul diferitelor minerale, vitamine sau al altor substanţe în sînge. Proteinele complete sînt de origine animală - carnea (pui, peste, curcan, porc sau vită), ouăle şi produsele lactate - conţinînd aminoacizi esenţiali care ajută la formarea muşchilor şi ţesuturilor.

Fă sport cu regularitate. Medicii susţin că activitatea fizică ajută la întărirea sistemului de apărare al organismului. Sportul se recomandă pentru buna funcţionare a sistemului cardiovascular şi pentru reducerea stresului.

Cuvinte cheie:

sfat , imunitatea , sanatate

Localităţile Moldovei şi diasporei

Buzdugeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
389 locuitori

Buzdugeni este un sat din cadrul comunei Burlăneşti, raionul Edineţ.  Satul este situat la o distanță de 22 km de orașul Edineţ, la 28 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 389 de oameni. Satul Buzdugeni este menționat documentar la 29 aprilie 1672.

Citeşte mai departe