28 august 2014, 11:45 Sănătate views 18865
28 august 2014, 11:45 Sănătate views 18865

A fost inventat programul care citește gîndurile


Foto: topnews.ru

Analizînd imaginile în rezonanţă magnetică, prin intermediul unui complex model matematic, gîndurile pot fi reconstuituite cu precizie mai mare ca oricînd. Cercetătorii au putut să afle, de exemplu, la ce literă se uitau participanţii – o reuşită care va contribui la crearea unei interfeţe capabile, într-adevăr, să citească gîndurile.

Studiul a fost realizat de specialişti de la Universitatea din Nijmegen din Olanda, scrie descopera.ro cu referire la Science Daily.

Scanerele de rezonanţă magnetică funcţională pot arăta cu precizie dacă o anumită regiune a creierului este activată sau nu. Cercetătorii  au făcut un pas mai departe: au folosit această tehnică pentru a afla la ce anume se uită o persoană.

Totul depinde de precizia măsurării – cît de mici sunt zonele cerebrale a căror activitate este măsurată: în cazul de faţă, creierul a fost „împărţit” în mici volume de 2x2x2 mm, numite voxeli, iar cercetătorii au studiat modul în care voxelii răspund la fiecare pixel dintr-o imagine pe care o privea subiectul. Informaţiile au fost integrate într-un  model matematic.

Combinînd toate informaţiile despre pixeli primite de la voxeli, devine posibilă reconstituirea – chiar dacă nu extrem de clară - a imaginii pe care o privea subiectul. În cazul de faţă, cercetătorii au folosit imaginile unor litere ale alfabetului.

Modelul matematic a fost apoi „învăţat” cum arată fiecare literă; astfel, modelul poate compara literele pentru a determina care anume corespunde imaginii obţinute prin rezonanţă magnetică. Combinînd aceste informaţiii, au putut fi efectiv reconstruite literele sub forma unor imagini de tipul celor obţinute prin rezonanţă magnetică.

Cercetătorii speră să îmbunătăţească modelul astfel încît să poată fi utilizat şi pentru „citirea” amintirilor ori a experienţelor subiective precum visele ori vizualizările. În viitor, studiile vor fi realizate cu un scaner mai puternic, cu rezoluţie mai mare, ceea ce ar putea duce la obţinerea unor imagini mai detaliate ale „gîndurilor” unei persoane. 

 

Sursa: topnews.ru

Cuvinte cheie:

studiu , inventie , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1442
Populația:
3044 locuitori

Mileşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Mileşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Nisporeni și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3044 de oameni. Satul Mileşti a fost menționat documentar în anul 1442.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.