Arată noutățile începînd cu...

eye 9232 Vizualizări

Rujul de buze poate cauza cancer la stomac


Foto: lady.ru

O echipă de cercetători californieni a descoperit prezenţa unor metale grele toxice (aluminiu, mangan, crom, cadmiu, plumb) în 32 rujuri şi flacoane cu luciu de buze cumpărate din comerţ.

De această dată însă cercetătorii de la Berkeley s-au ocupat de dozele absorbite de utilizatoarele de ruj, arătînd că rujarea buzelor poate fi uneori toxică, avertizează studiul apărut în revista Environmental Health Perspectives.

O utilizatoare medie ar absorbi aproape 24 mg pe zi, se spune în studiu. Adeptele buzelor roşii întreaga zi, care pun straturi groase de ruj în repetate rînduri, ar ajunge la 87 mg. Acest lucru este riscant pentru sănătate. Cantitatea de crom absorbită poate fi nocivă pe termen lung, acest metal favorizînd îndeosebi tulburări renale sau cancer la stomac. Cînd femeile scot prea des din poşetă rujul de buze se expun unor doze ridicate de aluminiu, cadmiu şi mangan.

Femeile nu trebuie totuşi să renunţe la ruj. Oamenii de ştiinţă afirmă că mai ales copiii trebuie să nu aibă contact cu aceste metale. Nivelul de plumb din rujuri este foarte scăzut, iar cantităţile de metale absorbite sînt mici.

Cuvinte cheie:

cancer , frumusete , sanatate

Localităţile Moldovei şi diasporei

Vinogradnoe

Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
976 locuitori

Vinogradnoe este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Grigoriopol și la 73 km de Chișinău. Populaţia satului Vinogradnoe alcătuia 976 de oameni în anul 2004. Satul Vinogradnoe a fost înființat în anul 1932.

Citeşte mai departe