10 decembrie 2020, 14:30 Sănătate views 15479
10 decembrie 2020, 14:30 Sănătate views 15479

Pastilele de vitamina C pot creşte riscul de dezvoltare a pietrelor la rinichi

Un nou studiu realizat de Institutul Karolinska din Suedia arată că bărbaţii care iau regulat vitamina C riscă mai mult să dezvolte pietre la rinichi, relatează Agerpres.

Studiul, publicat luni în JAMA Internal Medicine, informează că cei care iau suplimente cu vitamina C (1000 mg/pastilă) sînt de două ori mai susceptibili să facă pietre la rinichi decît cei care nu iau astfel de suplimente. Riscul creşte cu cît cantitatea de suplimente cu vitamina C este mai mare. Cercetătorii atrag atenţia totuşi că administrarea regulată de multivitamine nu se asociază cu riscul de pietre la rinichi. Ei consideră că atît doza, cît şi combinaţia de nutrienţi cu care este ingerată vitamina C sunt importante. Din acest motiv, oamenii de ştiinţă au remarcat că nu există risc crescut de pietre la rinichi în cazul unei diete normale, cu aport de vitamina C din fructe şi legume.

Cercetările s-au bazat pe datele strînse de la un număr mare de persoane, care au fost ţinute sub observaţie în medie 11 ani. 'Dat fiind faptul că nu se cunosc pe deplin avantajele consumului unor mari doze de vitamina C sub formă de suplimente alimentare, cel mai înţelept lucru ar fi să nu se consume prea multe, mai ales dacă persoana respectivă a avut înainte pietre la rinichi', spune şeful de cercetări Agneta Akesson, profesor asociat la Institutul Karolinska.

Cuvinte cheie:

sanatate , boala , corp

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1730
Populația:
792 locuitori

Hîrbovăț este un sat din comuna Onișcani, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Călărași și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 792 de oameni. Satul Hîrbovăț a fost menționat documentar în anul 1730.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.