19 ianuarie 2021, 11:00 Sănătate views 2258
Care e situația cu înregistrarea vaccinului rusesc în R.Moldova
19 ianuarie 2021, 11:00 Sănătate views 2258

Care e situația cu înregistrarea vaccinului rusesc în R.Moldova

Ministerul Sănătății a definitivat și aprobat recent Planul național de imunizare anti-COVID-19, conform căruia vaccinului va începe să fie administrat în R.Moldova la începutul lunii februarie 2021.

Primul lot ar urma să ajungă în Moldova pînă la finele lunii ianuarie. Deși nu au precizat de la ce producător va fi vaccinul administrat populației R.Moldova, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că se ia în cacul doar vaccinul livrat pe platforma COVAX, asta însemnînd cel autorizat de Organizația Mondială a Sănătății.

"Noi primim vaccinul doar pe platforma COVAX, prin urmare este vorba de un vaccin care a fost validat de OMS. Chiar și vaccinul primit prin donație din partea României este autorizat de OMS. Din cîte cunoaștem cel produs de Rusia nu a fost încă avizat de OMS. Despre calitatea acestui vaccin se pot expune doar specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică", a precizat pentru Noi.md Cristina Stratulat, purtătorul de cuvînt al Ministerului Sănătății.

Recent, și premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat cu referire la vaccinul produs de Federația Rusă, Sputnik V, că R.Moldova va permite importul doar a vaccinurilor care au autorizația Organizației Mondiale a Sănătății și Agenției Europene a Medicamentului.

"Atît timp cît un vaccin nu este autorizat de aceste organizații, noi nu-l vom intruduce pe piața din R. Moldova", a declarat Ciocoi.

"Sîntem în proces de discuții, în Moldova ar putea să fie Pfizer sau Moderna", a mai adăugat oficialul.

Astăzi, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că R. Moldova va primi cîteva sute de mii de doze de vaccin Sputnik V din Federației Rusă, în baza înțelegerii avute anterior cu Dmitri Kozak.

Totodată, Dodon a declarat că autoritățile de la Chișinău au început pregătirea actelor necesare pentru primirea vaccinului Sputnik V.

Contactați de Noi.md, reprezentanții Agenției Medicamentului au menționat că vor face precizările de rigoare în privința vaccinului rusesc în scurt timp.

Cuvinte cheie:

vaccin , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1599
Populația:
3238 locuitori

Bădiceni este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grigorăuca și Bădiceni. Localitatea este situată la distanța de 20 km de oraşul Soroca şi la 182 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3238 de oameni. Satul Bădiceni a fost menționat documentar în anul 1599.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.