09 ianuarie 2021, 12:00 Sănătate views 2733
Bloomberg: Moldova a contractat doar 5% de doze de vaccin anti-COVID
09 ianuarie 2021, 12:00 Sănătate views 2733

Bloomberg: Moldova a contractat doar 5% de doze de vaccin anti-COVID

Cea mai mare campanie de vaccinare din istorie a început în mod oficial de aproximativ o lună, fiind administrate pînă acum circa 16 milioane de doze în 37de ţări, potrivit datelor colectate de Bloomberg.

În Statele Unite, ţara cu cel mai mare număr de decese provocate de COVID-19, procesele de vaccinare au început de pe 14 decembrie cu lucrătorii medicali, fiind vaccinaţi pînă acum circa 5,48 milioane de oameni, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Israelul este ţara cu cel mai mare procent de administrare

Statul american îşi propune să distribuie 20 de milioane de doze ale vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi Moderna la începutul lunii ianuarie, iar totalul ajunge pînă acum la 17,3 milioane. Ambele vaccinuri trebuie să fie administrate în două doze la un interval de cîteva săptămîni.

Marea Britanie a aprobat şi vaccinul creat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford pe 30 decembrie 2020, iau autorităţile din China îşi propun să vaccineze 50 de milioane de cetăţeni pînă la începutul lunii februarie.

Israelul este însă ţara cu cel mai mare procent de administrare – 16,46% din populaţie, adică 1,49 milioane de doze.

Contracte pentru 8,25 miliarde doze de vaccin

Disperate ca să scape mai rapid de cea mai gravă pandemie dintr-un secol, statele au rezervat 8,25 de miliarde de doze prin intermediul contractelor semnate cu marile companii farmaceutice, suficient pentru a vaccina jumătate din populaţia planetei (majoritatea vaccinurilor folosesc două doze).

Totuşi, ţările bogate au rezervat din timp cantităţi uriaşe de doze, iar condiţiile de transportare și păstrare vor îngreuna accesul la vaccinare al zonelor defavorizate. Unele țări ar putea fi nevoite să aștepte pînă în 2022 sau mai tîrziu pentru a lansa programele de imunizare pe sacră largă.

Canada, Regatul Unit şi Noua Zeelandă au încheiat contracte care ar acoperi 303,5%, 294,7% şi, respectiv, 246,8% din populaţie. La polul opus, majoritatea ţărilor din Africa au obţinut acorduri pentru un număr de doze care ar imuniza doar 5% din totalul cetăţenilor.

Moldova are contractate doze doar pentru 5% din populație

Potrivit Bloomberg, Republica Moldova poate imuniza doar 5% din populație, fiind asigurate contracte doze suficiente pentru doar 134.000 de oameni.

Menționăm că în timpul vizitei la Chișinău, preşedintele romîn Klaus Iohannis a anunţat că Romînia va acorda Republicii Moldova un ajutor ce va include pînă la 200.000 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus.

O cotă de 5% de doze de vaccin are și Ucraina, în schimb Romînia poate imuniza 183,5% din populaţie (același nivel este practic pentru toate statele UE), fiind acoperiţi în teorie peste 35 de milioane de oameni.

De notat că zeci de țări vor primi vaccinuri prin Covax, un consorțiu susținut de Organizația Mondială a Sănătății pentru a asigura o distribuție echitabilă a vaccinurilor. Un acord intermediat de miliardarul mexican Carlos Slim va livra vaccinuri ieftine în toată America Latină.

India, care are acorduri pentru fabricarea a 2,2 miliarde de doze, intenționează să trimită vaccinuri în alte țări din regiunea sa. În total, Bloomberg a identificat peste 90 de acorduri pentru procurarea și distribuirea de vaccinuri anti-COVID.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , vaccin , coronavirus

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
936 locuitori

Enichioi este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Enichioi, Floricica, Bobocica, Ţolica. Satul Enichioi este situat pe Valea Enichioiului, la distanța de 37 km de oraşul Cantemir şi la 162 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 936 locuitori. Satul Enichioi a fost atestat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.