21 martie 2020, 11:00 Sănătate views 3571
O mască purtată greşit nu te protejează, medic epidemiolog
21 martie 2020, 11:00 Sănătate views 3571

O mască purtată greşit nu te protejează, medic epidemiolog

Masca trebuie purtată nu doar pe gură, dar şi pe nas.

Este o regulă strictă pentru toţi, atât pentru personalul din instituţiile medicale, cât şi pentru oamenii care lucrează în contigente mai mari de persoane, precizează şefa Serviciului epidemiologic de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga", Marcela Chilianu.

Potrivit medicului epidemiolog, contactat de IPN, calea de intrare a virusului în organism nu este doar gura, dar şi nasul. „De regulă, masca de unică folosinţă se schimbă la fiecare două ore, noi recomandăm să fie schimbată în dependenţă de intensitatea muncii", a menționat Marcela Chilianu. Dacă persoana face activităţi intense din punct de vedere fizic, masca se umezeşte şi trebuie schimbată mai des. În cazul în care masca a fost înlăturată sau pusă sub bărbie, trebuie aruncată. Nu o mai folosești repetat.

Şefa Serviciului epidemiologic a Spitalului Republica mai spune că măştile de protecţie şi mănuşile sterile trebuie folosite raţional, în condiţiile în care pe piaţă este criză de aceste produse.

Să porţi mănuşi nu este o practică rea, dar mâinile oricum trebuie spălate și dezinfectate, susţine Marcela Chilianu. Mănuşile vor fi aruncate în cazul în care se trece dintr-o zonă infectată în alta neinfectată. „Dacă îmbrăcăm mănuşa dimineaţa, nu înseamnă că o purtăm toată ziua", menționează şefa Serviciului epidemiologic. Lucrătorul medical este instruit ca, atunci când se îndepărtează de pacient, să arunce mănuşile şi, atunci când se apropie de alt pacient, să ia altele.

În legătură cu situaţia de carantină în ţară, și vânzătorilor, mai ales celor care lucrează în unitățile cu produse alimentare, le-a fost recomandat să poarte măști și mănuși de protecție.

Sursa: www.ipn.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2609 locuitori

Cobani este un sat şi comună din raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de oraşul Glodeni şi la 208 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2609 oameni. Satul Cobani a fost menționat documentar în anul 1429 cu numele Zubreuți.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.