Arată noutățile începînd cu...

eye 925 Vizualizări

Invenția unui moldovean fascinează lumea medicală


Un tînăr din Chișinău este inventatorul unei proteze electronice de mînă, care poate fi mișcată cu puterea gîndului. Potrivit МИР 24, gadgetul este fără precedent pentru RM.

Este vorba despre Vladislav Covalschi, student în anul 4 la Universitatea Tehnică din Moldova.

Potrivit sursei citate, proteza propriu-zisă este complementată de o brățară, care se îmbracă pe aceeași mînă. Atunci cînd cel care o poartă își imaginează că mișcă un anumit deget, impulsul este trimis cu o precizie incredibilă degetului protezei, care îl mișcă.

Vladislav declară că proteza poate mișca chiar și două degete în același timp. Mai mult, aceasta poate ține și un telefon mobil. Mîna artificială inventată de moldovean este confecționată din plastic organic. Aceasta a fost printată în 3D, timp de 20 de ore.

„Planific să perfecționez proteza, să o fac mai funcțională, pe măsura unei mîni anatomice", a subliniat Vladislav Covalschi.

Dacă investitorii se vor arăta interesați de invenția moldoveanului, proteza va costa aproximativ 1 mie de euro. În prezent, aproximativ 250 de oameni din RM au nevoie de proteze de mînă.

Cuvinte cheie:

medicina , inventie

Localităţile Moldovei şi diasporei

Şalvirii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
397 locuitori

Şalvirii Noi este un sat din cadrul comunei Palanca, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Drochia și la 191 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 397 de oameni. Satul Şalvirii Noi a fost întemeiat în anul 1909.

Citeşte mai departe