Arată noutățile începînd cu...

eye 10222 Vizualizări

Toamna provoacă acutizarea depresiei sezoniere


Foto: novostimira.com.ua 

Toamna e anotimpul tristeţii, al melancoliei şi al depresiei. Depresia sezonieră se manifestă printr-o stare de disconfort psihic şi fizic. Ea se resimte în perioada de trecere de la anotimpul cald la cel rece. Din cauza zilelor mai scurte, adică a luminii solare mai slabe, se dereglează “ceasul biologic intern”. Acest tip de depresie se caracterizează prin indispoziţie, tulburări de somn, dificultăţi de concentrare, pierderea poftei de mîncare, se diminuează randamentul muncii.

Experții susțin că fenomenul de mai sus este cauza diverselor afecțiuni emoționale la fiecare al doilea om. Iar fiecare al patrulea  face depresie în toată legea.

Potrivit psihologilor, pentru a face față acestui fenomen trebuie ridicată concentrația de endorfine și enchephaline în sîngele uman. Pentru aceasta consumați fructe și legume viu colorate și să vă răsfățați cu ciocolată.

Toamna persoana se simte deprimată, scade performanța și crește somnolența. Cele mai sensibile la astfel de influențe sînt persoanele care demonstrează o predispoziție la depresie.

Psihologii recomandă ca în perioada depresiei sezoniere să faceți tot ce este posibil pentru a ridica starea de spirit și vitalitatea – să diversificați produsele alimentare, mai multe exerciții fizice, și să nu uitați de odihnă. Alcoolul trebuie dat uitării.  Consumul de băuturi tari în timpul depresiei sezoniere poate doar agrava situația.

Cuvinte cheie:

sanatate , om

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ciripcău

Statut:
Sat
Prima atestare:
1619
Populația:
1326 locuitori

Ciripcău este un sat şi comună din raionul Floreşti. Ciripcău este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Floreşti şi la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1326 de oameni. Satul Ciripcău a fost menționat documentar în anul 1619.

Citeşte mai departe