Arată noutățile începînd cu...

eye 9696 Vizualizări

Toamna provoacă acutizarea depresiei sezoniere


Foto: novostimira.com.ua 

Toamna e anotimpul tristeţii, al melancoliei şi al depresiei. Depresia sezonieră se manifestă printr-o stare de disconfort psihic şi fizic. Ea se resimte în perioada de trecere de la anotimpul cald la cel rece. Din cauza zilelor mai scurte, adică a luminii solare mai slabe, se dereglează “ceasul biologic intern”. Acest tip de depresie se caracterizează prin indispoziţie, tulburări de somn, dificultăţi de concentrare, pierderea poftei de mîncare, se diminuează randamentul muncii.

Experții susțin că fenomenul de mai sus este cauza diverselor afecțiuni emoționale la fiecare al doilea om. Iar fiecare al patrulea  face depresie în toată legea.

Potrivit psihologilor, pentru a face față acestui fenomen trebuie ridicată concentrația de endorfine și enchephaline în sîngele uman. Pentru aceasta consumați fructe și legume viu colorate și să vă răsfățați cu ciocolată.

Toamna persoana se simte deprimată, scade performanța și crește somnolența. Cele mai sensibile la astfel de influențe sînt persoanele care demonstrează o predispoziție la depresie.

Psihologii recomandă ca în perioada depresiei sezoniere să faceți tot ce este posibil pentru a ridica starea de spirit și vitalitatea – să diversificați produsele alimentare, mai multe exerciții fizice, și să nu uitați de odihnă. Alcoolul trebuie dat uitării.  Consumul de băuturi tari în timpul depresiei sezoniere poate doar agrava situația.

Cuvinte cheie:

sanatate , om

Localităţile Moldovei şi diasporei

Hîrbovăţul Nou

Statut:
Sat
Prima atestare:
1922
Populația:
484 locuitori

Hîrbovăţul Nou este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Anenii Noi și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 484 de locuitori. Satul Hîrbovăţul Nou a fost înființat în anul 1922.

Citeşte mai departe