07 iunie 2019, 15:25 Sănătate views 19187
Anual, 10 moldoveni mor din cauza intoxicaţiilor alimentare
07 iunie 2019, 15:25 Sănătate views 19187

Anual, 10 moldoveni mor din cauza intoxicaţiilor alimentare

În Republica Moldova se înregistrează, anual, circa 18-20 mii de cazuri de boli diareice acute, inclusiv în jur de 10 decese. Datele au fost făcute publice în contextul marcării la 7 iunie a Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare, comunică MOLDPRES.

Specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/ anunţă că, în ţara noastră, în special în perioada verii, anual izbucnesc peste 20 de focare epidemice cu implicarea unui număr de până la 300 de bolnavi. Cele mai frecvente maladii diareice întâlnite în R. Moldova sunt Salmonella, Campylobacter și Escherichia coli enterohemoragică.

Conform sursei citate, o mare parte din bolile diareice sunt provocate de alimente contaminate, dar şi de procesul precar de pregătire a hranei.

„În domeniul siguranței alimentare, în Republica Moldova o problemă esențială o constituie organizarea alimentației copiilor. O atenție sporită se acordă comportamentului alimentar, care se formează în familie și continuă în instituțiile de educație. Un pericol iminent pentru sănătatea copiilor îl prezintă consumul alimentelor nesănătoase – cu un conținut sporit de sare, zahăr și grăsimi precum dulciurile, fast-food-urile, sticksurile, snacksurile, alunele, pesmeţii. Pe parcursul vieții, acestea ar putea favoriza hipercolesteremia, bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, osteoporoza şi cancerul", a menţionat pentru agenţie Olesea Croitor, şef al Serviciului informare și comunicare al ANSP.

Datele prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii denotă că alimentele contaminate cu bacterii periculoase, virusuri, paraziți sau substanțe chimice provoacă peste 200 de boli – de la diaree la cancere; anual, de maladii diareice se îmbolnăvesc circa 600 milioane de oameni (sau o persoană din zece).

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

moarte , intoxicatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
1571 locuitori

Covurlui este un sat şi comună din raionul Leova. Covurlui este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1571 de oameni. Satul Covurlui a fost menționat documentar în anul 1552.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.