Arată noutățile începînd cu...

eye 9831 Vizualizări

Chirurgii au implantat proteze în genunchi, printr-un sistem computerizat


Premieră în medicina din Moldova. Chirurgii de la Institutul de Urgență au implantat proteze în genunchi, folosind pentru prima dată un sistem de navigare computerizat.

Asta a permis ca pacientul să piardă de două ori mai puțin sînge în timpul intervenției și să se recupereze mai rapid transmite Protv.md.

Mai nou, chirurgii au reușit să implanteze proteze la genunchi, fiind ghidați cu o precizie de milimetri, de un sistem de navigare.

Astfel, spre deosebire de metoda folosită anterior, acum chirurgii pot vedea pe monitor zona de protezare și pot urmări orice mișcare pe care o fac în timpul intervenției. Noua operație permite ca proteza să fie implantată mai solid și cu mai multă exactitate.

Prima intervenție de acest fel a suportat-o o femeie, de 65 de ani, care suferea de artroză de genunchi avansată. Totul a decurs cu succes, povestesc specialiștii, iar pacienta a fost deja externată. În timpul protezării genunchilor cu ajutorul sistemului de navigare, pacientul pierde de două ori mai puțin sînge și se recuperează mai repede.

În lume, asemenea intervenții au început să fie făcute încă acum aproximativ 7 ani.

Pentru a folosi aceleași tehnici ca și în străinătate, patru medici de la noi au plecat la un training în Franța. Utilajul necesar a aparut la Insitutul de Medicină Urgentă prin donații.

Pînă acum, chirurgii au efectuat 7 intervenții de protezare a genunchilor cu sistem de navigare. Persoanele care au nevoie de asemenea operație, se pot adresa la medici pentru consultații și, ulterior, vor fi incluși în lista de așteptare.

Operația este gratuită pentru pacienții care au poliță medicală. Cheltuielile sînt acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină și variază între 40 și 150.000 de lei, în dependență de complexitatea operației.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Bocancea-Schit

Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
332 locuitori

Bocancea-Schit este un sat din cadrul comunei Dumbrăviţa, raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.80 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.06 km. Localitatea este situată la distanța de 36 km de oraşul Sîngerei şi la 103 km nord de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 332 de oameni. Satul Bocancea-Schit e atestat documentar în anul 1794.

Citeşte mai departe