08 noiembrie 2018, 12:40 Sănătate views 10126
Moldova va primi un autocamion modern pentru diagnosticarea cancerului și a tuberculozei
08 noiembrie 2018, 12:40 Sănătate views 10126

Moldova va primi un autocamion modern pentru diagnosticarea cancerului și a tuberculozei

O unitate radiologică auto pentru efectuarea, în localităţile rurale, a investigaţiilor de diagnosticare a tuberculozei sau cancerului la plămîni va primi Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc" din capitală.

Autocamionul de marca MAZ va fi donat instituţiei, în urma înţelegerilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Republica Belarus. În cadrul discuţiilor la nivel înalt, partea belarusă şi-a arătat intenţia de a oferi, gratuit, o unitate radiologică auto.

Potrivit autorităţilor, maşina radiologică este necesară pentru activităţile de diagnostic medical, desfăşurate în mediul rural, de echipe medicale multidisciplinare mobile.

Screeningul pulmonar este parte a Programului Naţional de Control şi Profilaxie al tuberculozei pentru anii 2016 – 2020. Instituţia Medico-Sanitară Publică "Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc" este unitatea medicală responsabilă de combaterea tuberculozei şi altor maladii ftiziopneumologice, precum şi coordonarea realizării Programului Naţional de Control şi Profilaxie al tuberculozei pentru anii 2016-2020.

Sursa: tvrmoldova.md

Cuvinte cheie:

tuberculoză , cancer , automobil

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1561
Populația:
5438 locuitori

Rădoaia este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Rădoaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 10 km de orașul Sîngerei și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5438 de oameni. Prima atestare istorică a satului Rădoaia datează din anul 1561.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.