01 octombrie 2018, 16:15 Sănătate views 8813
Peste 1000 de moldovence sînt diagnosticate anual cu cancer mamar
01 octombrie 2018, 16:15 Sănătate views 8813

Peste 1000 de moldovence sînt diagnosticate anual cu cancer mamar

Peste 1000 de moldovence sînt diagnosticate anual cu cancer mamar, boala fiind şi cea mai frecventă cauză de deces în rîndul femeilor. Cifrele au fost făcute publice de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în contextul marcării în întreaga lume pe parcursul lui octombrie a Lunii Internaționale a Conștientizării Cancerului Mamar.

Potrivit MSMPS, cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rîndul femeilor la nivel mondial și constituie 30% dintre toate neoplaziile feminine. Pe glob la fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sîn o femeie, iar la fiecare 14 minute una moare din această cauză.

Conform sursei citate, în Republica Moldova, cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1000 cazuri noi anual. Din păcate aproape 10 la sută dintre acestea pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii. Vîrsta medie fiind de 50 ani.

Medicii oncologi susţin că depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat, motiv pentru care le recomandă femeilor peste 20 ani, autoexaminarea, prin palparea sânilor în fiecare lună, iar în cazul în care se descoperă anomalii, este necesară adresarea imediată la medicul de familie. Femeilor peste 35 de ani medicii le recomandă să efectueze o mamografie cel puțin o dată la trei ani pentru a se asigura că sînt sănătoase sau o dată în an, după vîrsta de 40 ani.

Pe parcursul lunii octombrie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în comun cu Institutul Oncologic, vor desfășura un șir de activități de informare a populației, la nivel național, printre care: în fiecare zi de joi, în cadrul Institutului Oncologic, vor fi organizate școli cu pacienții, unde medicii mamologi va oferi informații despre prevenire, grupuri de risc, tratament, instruiri de auto-control, consultații gratuite. În cadrul instituțiilor de învățământ vor fi organizate seminare și şedinţe informative, iar în cadrul instituțiilor medicale și sociale vor fi realizate campanii de informare și comunicare prin distribuirea materialelor informative și seminare.

De asemenea, toată luna octombrie clădirea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va fi iluminată în roz, semn al luptei împotriva cancerului la sân.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

cancer , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
2295 locuitori

Chiperceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chiperceni, Andreevca și Voroteţ. Localitatea se află la distanța de 23 km de oraşul Orhei şi la 69 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2295 de oameni. Satul Chiperceni a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.