Arată noutățile începînd cu...

eye 7740 Vizualizări

Rujeola bate în retragere


Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, rujeola bate în retragere, ultimul caz de îmbolnăvire a fost confirmat prin analize de laborator în data de 7 septembrie.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, în Republica Moldova în perioada anilor 2008-2011 nu a fost înregistrat niciun caz de rujeolă, apoi au fost înregistrate 40 de cazuri între 2012-2014. După o pauză de trei ani, în 2017 rujeola a început să se răspîndească, de la începutul anului 2018 și pînă în prezent fiind confirmate 281 de cazuri. Majoritatea au fost înregistrate în luna august, după ce un copil din Ceadâr Lunga, întors infectat dintr-o vizită din Ucraina, s-a aflat în perioada de incubație la tabăra de odihnă din satul Morenii Noi, Ungheni, cu aproape o sută de persoane, majoritatea din sudul țării.

După distribuirea geografică a cazurilor de rujeolă, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raionul Ceadâr-Lunga – 147. Cea mai afectată grupă de vîrstă a fost de la 5 ani la 9 ani – 38%. Au fost afectați și opt copii cu vîrsta de pînă la un an.

În 89,3% din cazuri persoanele nu au fost vaccinate. Majoritatea nu au făcut-o din cauza convingerilor religioase și personale.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă care afectează copiii și tinerii, deseori cu consecințe şi complicații severe la persoane nevaccinate. Un copil bolnav poate să infecteze pînă la 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții, însoțită de tuse, rinită și/sau conjunctivită. Urmările acestei maladii sînt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces.

Cuvinte cheie:

rujeolă , sanatate

Localităţile Moldovei şi diasporei

Horeşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
3615 locuitori

Horeşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Horeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ialoveni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3615 oameni. Satul Horești a fost menționat documentar în anul 1617.

Citeşte mai departe