|
A început sezonul intoxicațiilor cu pepene verde
Consumați cu grijă pepenii verzi, dacă nu vreți să ajungeți la spital cu intoxicație. Medicii îndeamnă consumatorii să-i cumpere doar din locuri autorizate. Unii agricultori spun că preferă să strângă roadă mai tîrziu decît să pun în pericol viața oamenilor. O echipă TV8 a testat astăzi cîțiva pepeni verzi cu nitratometrul pentru a vedea dacă aceștia sunt sau nu periculoși pentru consum.
O simplă testare cu nitratometru arată că în majoritatea cazurilor nivelul de nitrați din pepenii verzi este ridicat.
„În mod normal trebuie să aibă 60mg/kg noi avem un nivel de 90 mg/kg".
„Din 60 avem 80".
„Din partea asta a bătut vântul, pune aici. – îl punem – eii deja nu-i bun".
„Alegem pepene roșu".
„Iată aici avem 40. – ai văzut".
„Din toate testele pe care le-am făcut în piață am avut diferite rezultate, majoritatea erau cu o depășire mică de 10, 20, 30 mg/kg ceea ce înseamnă că ei pot fi consumați dar într-o cantitate mai moderată. Coaja noi nu o consumăm și nu este periculoasă pentru noi de aceea un test mai calitativ se face anume în miez", a declarat Eugen Dabija.
Specialiștii amintesc ca pepenele verde poate provoca intoxicații serioase, din cauza folosirii în exces a îngrășămintelor sintetice.
„Practica pe care o avem în cadrul APC ne arată că la începutul sezonului de pepene verde sau harbuz cum spunem noi, este o perioadă cînd într-adevăr sunt foarte multe intoxicații. În aceste produse se acumulează o cantitate care este mai mare decît cantitatea normală de aceste substanțe, adică de nitrați, pesticide, erbicide", Veaceskav Ciuhrii, șef-adjunct APC.
Un fermier care creste pepeni verzi de 8 ani spune ca intoxicațiile pot apărea din cauza că mulți agricultori nu cunosc tehnologiile de creștere a fructului sau folosesc chimicale interzise.
„Depinde de preparate, sînt oameni care nu prea au bani și iau preparate ieftine și stropesc și deja acolo nu-i acea calitate gustativă", Nicolae Iov, agricultor.
Bărbatul a oferit și cîteva sfaturi cum să alegem corect un pepene verde bun.
„Cîrcelul la harbuzul acesta e uscat, iată uitați-vă, și liniile deja sînt mai late nu-s ca la acesta. Harbuzul acesta de exemplu, încă este roz, abia se începe a coace, dar acesta uitați-vă ce linie lată are. Asta înseamnă că e copt. Iată cumpărătorul mănîncă partea asta care la tot harbuzul e dulce iar partea asta dacă e acră sau amărăște nu trebuie să mai mănânce, l-a dat deoparte măcar că el a dat bani pe el", afirmă agricultorul.
Conform ministerului Sănătății, săptămâna trecuta au fost înregistrate cel puțin 3 cazuri de intoxicație cu nitrați.
Sursa:
- Un moldovean a decedat în SUA după ce a fost electrocutat de polițiști. Precizările MAE
- Veste bună pentru moldovenii în Spania
- Regim liberalizat de vize pentru traficul de mărfuri: cu cine a convenit acest lucru Ucraina
- Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador a fost anulat
- Proiectul Moldovenii.md împlinește 13 ani
- Un angajat al ambasadei Republicii Moldova în Rusia a fost declarat persona non grata
- Valea Surselor și complexul megalitic misterios (+Foto)
- Sare și saună: rețetă simplă și eficientă pentru îmbunătățirea sănătății.
- Poporul care nu cunoaște bolile
- Îmi iubesc foarte mult casa de la țară!
- Oamenii de știință de la Stanford au declarat că au inventat o metodă de creare a unui om artificial
- Cutele de viespi în medicina tradițională
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populaţia:
- 8 locuitori
Nistreni este un sat din cadrul comunei Lalova, raionul Rezina. Satul Nistreni este situat la o distanță de 45 km de oraşul Rezina şi la 101 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 8 oameni. Satul Nistreni a fost întemeiat în anii 60 ai secolului XX.
Comentarii
(0)