12 octombrie 2017, 16:45 Sănătate views 8631
În Moldova a fost detectat un nivel periculos de substanță care cauzează cancer
12 octombrie 2017, 16:45 Sănătate views 8631

În Moldova a fost detectat un nivel periculos de substanță care cauzează cancer

Concentraţia gazelor cauzatoare de cancer a fost depășită în aproape toate casele din Moldova, dar statul nu are bani pentru a cerceta acest subiect. Concentraţia de radon este de 3-4 ori mai înaltă în subsoluri, demisoluri şi la parterele caselor rezidenţiale din Moldova. Aceste rezultate şocante au fost anunţate în cadrul prezentării studiului Centrului Naţional de Sănătate Publică.

Specialiştii Centrului au măsurat tot anul nivelul concentraţiei de radon în interiorul caselor particulare şi multietajate, în subsolurile şi arhivele instituţiilor medicale, în depozite şi în locurile de extracţie a pietrei. Radonul este un gaz radioactiv care provoacă cancer pulmonar și cancer osos. În case radonul pătrunde de sub pămînt sau este eliminat din materialele, cu care este construită sau căptuşită clădirea.

În opinia vicedirectorului CNSP, Ion Băhnărel, la Chişinău cel mai mult radon se elimină în zonele de-a lungul rîului Bîc. Unica modalitate eficientă de a evita pericolul acţiunii nocive a radonului Băhnărel o consideră renunţarea la utilizarea materialelor de construcţie interzise, care conţin radionuclizi naturali, cum ar fi zgura, cenușa, fosfogipsul.

În Moldova problema poluării cu radon este deosebit de stringentă. În ţară nu există echipament, care ar permite de a măsura operativ concentraţia de radon. CNSP a prelucrat rezultatele studiului său în Cehia.

Cuvinte cheie:

pericol , cancer , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
192 locuitori

Zolonceni este un sat din cadrul oraşului Criuleni, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Criuleni și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 192 de locuitori. Satul Zolonceni a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.