03 aprilie 2020, 15:30 Sănătate views 34284
03 aprilie 2020, 15:30 Sănătate views 34284

De ce este periculos să ții acasă o broască țestoasă


Foto: russianmontreal.ca 

Specialiștii americani previn despre pericolul infectării cu Salmonella (infecție care se dezvoltă în produsele alimentare) de la o obișnuită broscuță țestoasă. În mod deosebit pericolului sînt expuși copiii.

„Majoritatea oamenilor nu conștientizează pericolul pe care îl aduce în casă broasca țestoasă”, opinează Julie Harris, medic-epidimiolog.

Broaștele țestoase și alte reptilii sînt cunoscute pentru capacitatea lor de a fi purtătoare de Salmonella. Aceasta este o infecție serioasă, care poate duce la spitalizare, iar în unele cazuri la deces. Copiii sînt mult mai receptivi la această infecție decît maturii și adesea suferă de complicații serioase după infectare.

Epidemia de Salmonella din anii 2007-2008, s-a răspîndit în 34 de state americane unde zeci de copii au fost internați acuzînd vomă și diaree, a fost cauzată de broscuțele țestoase - animale de companie, potrivit unui studiu citat de foxnews.com.

În majoritatea cazurilor, părinții copiilor infestați cu Salmonella nu știau că broaștele țestoase, micuțele animale de companie ce par incapabile să facă rău cuiva, pot fi purtătoarele virusului.

Deși încă din 1975 comercializarea broscuțelor țestoase ca animale de companie a fost interzisă în SUA, numărul persoanelor care au achiziționat aceste reptile pentru copii este în continuă creștere.

Doi dintre cei 107 copii care s-au îmbolnăvit de Salmonella în 2007 și 2008, două fetițe de 13 si 15 ani, s-au îmbolnăvit după ce au înotat în piscina în care a fost lăsată și broasca țestoasă a uneia dintre fetițe.

Pericolul este foarte mare, avînd în vedere că 90% dintre broaștele țestoase sînt purtătoare de Salmonella, o infecție foarte gravă, în special pentru copiii mici. Infecția se răspîndește prin contact cu animalul, iar contactul nu trebuie neapărat să fie direct. De exemplu, este suficient ca în cada în care i se face baie copilului să fi fost aruncate deșeurile rezultate de la animal.

Copiii mici nu trebuie să intre în contact cu broaștele țestoase, nici măcar cu mediile (casa) în care trăiesc acestea pentru că bacteria Salmonella poate rezista pe suprafețe pînă la cîteva săptămîni.

Cuvinte cheie:

pericol , sanatate , infecție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1720
Populația:
244 locuitori

Budăi este un sat din cadrul comunei Ţipala, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Ialoveni și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 244 de oameni. Satul Budăi a fost menționat documentar în anul 1720.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.