Arată noutățile începînd cu...

eye 1953 Vizualizări

Suflatul în lumînările de pe tort, periculos


Un studiu efectuat la Universitatea Clemson arartă cît de periculos este suflatul în lumînările de pe tort la zilele de naștere. Astfel, acest gest duce la creșterea cu 1400% a numărului de bacterii de pe tort.

Testele preliminare ale suflării au indicat faptul că bioaerozolii din respirația umană expulzați din gură pot fi o sursă de bacterii transferate pe suprafața tortului. Pentru a testa transferul aerosolului în tort, un strat de glazură a fost distribuit uniform pe o folie, apoi au fost montate lumînările.

După ce au consumat pizza, subiecții pe baza cărora s-a făcut testul, au fost rugați să stingă lumînările prin suflare. Eșantioanele de răcire au fost recuperate steril, apoi s-a făcut determinarea nivelul contaminării bacteriene. Suflarea lumînărilor deasupra suprafetei glazurate a dus la o creștere cu 1400% a numărului de bacterii în comparație cu glazura peste care nu s-a suflat.

În urma suflării în lumînări transferul de bacterii și alte microorganisme din tractul respirator al persoanei care suflă pe alimentele consumate de alții este foarte probabil.

Paul Dawson, profesor de siguranță alimentară la Universitatea Clemson și unul dintre autorii studiului, spune totuși că rezultatul acesta nu înseamnă neaparat că petrecerile aniversare ar trebui private de celebrul tort. „Nu este o preocupare mare de sănătate din punctul meu de vedere. Trebuie interpretată așa, dacă ați făcut acest lucru de 100.000 de ori, atunci șansa de a vă îmbolnăvi ar fi probabil foarte mică. Gurile noastre sînt pline de bacterii, cele mai multe dintre acestea nu sînt dăunătoare. Dacă prăjiturile pentru ziua de naștere ar contribui în mod semnificativ la răspîndirea bolilor mortale, ar fi evident, avînd în vedere omniprezența practicii", explică Dawson.

El spune că ar evita, totuși să consume tortul, dacă persoana care a suflat în lumînări a fost bolnav recent, dar asta este pînă la urmă un lucru de bun simț.

Cuvinte cheie:

sanatate , tort

Localităţile Moldovei şi diasporei

Zolonceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
192 locuitori

Zolonceni este un sat din cadrul oraşului Criuleni, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Criuleni și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 192 de locuitori. Satul Zolonceni a fost menționat documentar în anul 1607.

Citeşte mai departe