05 aprilie 2017, 12:00 Sănătate views 2463
Bolnavii de tuberculoză vor fi tratați la domiciliu
05 aprilie 2017, 12:00 Sănătate views 2463

Bolnavii de tuberculoză vor fi tratați la domiciliu

Autoritățile din medicină din țara noastră au decis că bolnavii necontagioși de tuberculoză vor putea să se trateze la locul de trai. Aceasta este o soluție agreată și de Organizația Mondială a sănătății.

Numărul bolnavilor de tuberculoză spitalizați va fi redus cu 50 la sută în anul 2018, anunță serviciul de presă al Ministerului Sănătății. În același timp, pacienții vor fi tratați în spitale maximum 30 de zile, și nu 66 de zile, așa cum este în prezent. Aceștia sînt indicatorii pe care țara noastră s-a angajat să-i pună în aplicare în cadrul Proiectului Regional de Fortificare a Sistemelor de Sănătate pentru Controlul Efectiv al Tuberculozei în Regiunea Europei de Est și Asiei Centrale (TB-REP).

Măsurile care urmează să fie întreprinse în scopul reducerii ratei și duratei spitalizării bolnavilor de tuberculoză au fost discutate de către reprezentanții Ministerului Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ai organizațiilor neguvernamentale.

Soluția recomandată de OMS a fost aceea ca tratarea pacienților necontagioși să se realizeze la locul de trai. În acest sens, Organizația a invocat argumentul că, după două săptămîni de la inițierea tratamentului, bolnavul nu mai transmite bacilul Koch, care dezvoltă maladia. Astfel, pacienții pot administra medicamentele la domiciliu, sub supravegherea medicilor.

În acest scop, Ministerul Sănătăți va elabora noi indicatori de performanță pentru medicii de familie, responsabili de diagnosticarea precoce a maladiei.

Această măsură îi va determina să monitorizeze mai eficient bolnavii, dar și persoanele care riscă să contacteze infecția.

Totodată, OMS recomandă ca asistenții medicali și sociali să colaboreze în vederea identificării persoanelor care riscă să se îmbolnăvească de tuberculoză, prevenind în acest fel răspândirea acestei boli.

Amintim că, în Republica Moldova, anul trecut, au fost spitalizați peste 2700 de bolnavi de tuberculoză.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

tuberculoză , tratament , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
936 locuitori

Enichioi este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Enichioi, Floricica, Bobocica, Ţolica. Satul Enichioi este situat pe Valea Enichioiului, la distanța de 37 km de oraşul Cantemir şi la 162 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 936 locuitori. Satul Enichioi a fost atestat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.