03 decembrie 2020, 17:20 Sănătate views 8139
Cum nu trebuie să vă tratați de gripă
03 decembrie 2020, 17:20 Sănătate views 8139

Cum nu trebuie să vă tratați de gripă

Tratamentul gripei e o sarcină importantă și deloc simplă. Căci gripa, spre deosebire de multe alte IRVA (infecţie respiratorie virală acută), se deosebește printr-o dezvoltare rapidă (uneori fulgerătoare), cu apariția unor complicații grave. De aceea, pentru a face față bolii trebuie să ne luptăm cu ea corect. În ciuda numărului mare de informații despre ce și cum trebuie de făcut în timpul gripei, mulți totuși urmează un tratament necorespunzător. AiF.ru l-a întrebat pe specialistul în domeniul sănătății publice Pavel Stoțko, ce greșeli ar trebui evitate, în procesul vindecării de gripă.

Gripa suportată pe picioare

Mulți oameni consideră că dacă s-au îmbolnăvit de gripă, acesta nu este un motiv să accepte regimul de pat, luîndu-și concediu medical. Astfel de oameni încep să folosească activ preparate antipiretice și alte mijloace, care scad temperatura și se duc la lucru. O astfel de abordare a bolii este fundamental greșită. Căci gripa este o infecție virală care se transmite pe cale aeriană și se dezvoltă instantaneu, adică persoana poate numi ușor chiar și ora cînd i s-a făcut rău. Boala începe cu asemenea simptome precum: slăbiciune, dureri în oase și musculare. De asemenea, toate acestea sînt însoțite de o temperatură ridicată: aceasta poate ajunge pînă la 38-39 de grade.

În cazul în care ați simțit asemenea simptome, trebuie să mergeți imediat acasă, să stați la pat și să chemați un medic. Nu merită să experimentați și să mergeți la lucru, deoarece orice activitate fizică chiar și cea mai neînsemnată duce la faptul că virusul se răspîndește mai repede prin organism și își exercită efectul negativ asupra tuturor organelor și sistemelor, inclusiv, a acelora vitale. În plus, nu uitați despre pericolul de infectare a tuturor acelora din jurul dvs. Pentru că este suficient să strănutați odată, de exemplu, într-un autobuz sau birou pentru ca să le transmiteți infecția celor din jur.

Refuzul de a consulta un doctor

De multe ori pacienții preferă autotratamentul. Multor oameni li se pare că un medic nu-i poate ajuta: le va prescrie, pur și simplu, medicamentele și gata. Dar acesta este un în mod greșit de a gîndi. În cazul gripei ajutorul medical este necesar pentru a monitoriza starea unei persoane, de exemplu, cu ultrasunete sau cu fluoroscopia. În condiții casnice astfel de proceduri nu se pot face. Trebuie să vă adresați neapărat unui medic ca starea pacientului să fie sub control, ca să nu ratați apariția complicațiilor, care sînt extrem de periculoase în gripe, infecția cauzînd invaliditate sau devinind cauză a decesului.

Antibiotice pentru orice boală

O practică generală a devenit utilizarea antibioticelor pentru "tratamentul", inclusiv, a problemelor virale. Iar acest lucru e îngrozitor, pentru că bacteriile din organismul uman devin rezistente la astfel de medicamente. Astăzi, comunitatea mondială a ajuns la concluzia că utilizarea abuzivă a antibioticelor vor cauza, în curînd, imposibilitatea de a lupta cu infecțiile bacteriene.

Preparatele antibacteriene au fost create pentru a penetra celulele bacteriei și a le distruge din interior. Virusul este un organism, care reprezintă un anumit material genetic cu un strat subțire de proteine, care-l înconjoară. Antibioticele sînt create, exclusiv, împotriva bacteriilor, iar asupra gripei, care este cauzată de virus, acestea nu pot influența în nici un fel.

Este greșit că de multe ori antibioticele sînt administrate în gripă pentru a preveni complicațiile, fără să fie vădită necesitatea lor, aceasta fiind o încălcare a tuturor normelor. Acestea pot fi administrate numai în acele cazuri în care, de exemplu, la preluarea frotiurilor din faringe, la analiză au fost depistate bacterii. Administrarea necontrolată a unor asemenea preparate va duce la faptul că bacteriile prezente în corpul uman vor înceta să răspundă la ele. Iar dacă vă va dezvolta o infecție secundară pe fondul gripei, medicamentele puternice pot să nu-și aibă efectul. Infecția secundară va deveni mai stabilă și mai puternică, iar în rezultat va duce la complicații și mai grave. De exemplu, se poate întîmpla astfel ca nu vom mai avea un antibiotic, care să se poată isprăvi cu pneumonia.

Băuturi din fructe, ceaiuri, compoturi

Consumul activ al ceaiului cu lămîie și a unei serii de băuturi din fructe, care sînt adesea numite băuturi acide nu sînt un mijloc de tratament. Astfel de băuturi au doar efecte simptomatice. În ceea ce privește faptul că conțin vitamina C, aceasta practic lipsește. Însă băuturile acide pot reduce acidifierea sîngelui, încît în rezultat oamenii suportă mai ușor oboseala, durerile în oase și musculare și așa mai departe.

Aceste băuturi trebuie să fie calde: de temperatura camerei sau de o temperatură aproape de cea a corpului. Unicul lucru, acestea nu ar trebui să fie dulci, pentru a preveni creșterea potențială a bacteriilor, în cazul în care se produce o infecție secundară.

Interzicerea alcoolului

Varianta tradițională de "tratament" cu alcool pentru unii ar fi mai bine să fie exclusă. Căci aceasta e practic ca și cum ar fi să tratezi capul bolnav cu toporul. În plus, în afară de efectele sale toxice asupra organismului, alcoolul nu mai are nici un alt efect. Acum, medicii renunță chiar și la metodele fizice de răcire, atunci cînd pentru a scădea temperatura corpului se fac fricțiuni reci.

Aerisirea și dușul

Dacă în casă există o persoană bolnavă de gripă, asigurați-vă că se face aerisirea regulată. În primul rînd, pentru a nu infecta oamenii care intră în această cameră. În al doilea rînd, acest lucru va permite să scăpați de aerul stătut, în care în mod constant persistă virușii gripali. În caz contrar, există riscul de infectare repetată.

Nu trebuie să vă fie teamă de curent, deoarece dacă afară nu este nicio temperatură extrem de scăzută, atunci nu vă paște niciun pericol. Temperatura normală în încăpere este considerată ca fiind de 18-20 grade. La această temperatură se doarme mai ușor, iar organismul se poate recupera mai repede. Camera trebuie aerisită de 3-4 ori pe zi, timp de 5-10 minute, ceea ce este suficient.

În ce privește spălatul, pacientului îi este permis să facă un duș cald. Este de ajuns să stea sub apă timp de 3-5 minute. Această procedură este necesară pentru a spăla de pe piele tot ceea ce elimină și trece prin ea. E mai bine să renunțați să faceți baie fierbinte în perioada bolii.

Sursa: rtr.md

Cuvinte cheie:

tratament , sanatate , gripa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
2502 locuitori

Clocuşna este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Clocuşna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Clocușna este situat la o distanță de 25 km de orașul Ocnița și la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 2502 oameni. Prima atestare documentară a satului Clocușna din ținutul Hotin datează din 22 august 1447.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.